PRAZNIK

Civilni zaščiti režejo sredstva

Objavljeno 02. marec 2013 08.50 | Posodobljeno 02. marec 2013 08.50 | Piše: STA, A. L.

Ob dnevu civilne zaščite priznanja za prispevke na področju zaščite in reševanja.

Srečko Šestan. Foto: Igor Zaplatil/Delo

KRANJ – Ob včerajšnjem dnevu civilne zaščite je bila na Brdu osrednja državna slovesnost, na kateri so posameznikom in ustanovam podelili priznanja in nagrado Civilne zaščite RS za izstopajoče prispevke na področju zaščite in reševanja. Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan ob tej priložnosti opozarja na zmanjševanje sredstev. Povedal je, da to pomeni, da je manj sredstev za opremljanje, usposabljanje in pripravljenost pripadnikov civilne zaščite. »Trenutno se to še ne pozna, na daljši rok pa je to lahko velika nevarnost, kar pomeni, da sistem postane bolj občutljiv ali se ne bo ustrezno odzval, ko bo to potrebno,« je pojasnil.

Pripadniki civilne zaščite so lani sodelovali ob več naravnih in drugih nesrečah, med drugim pri februarski dolgotrajni burji na Primorskem in avgusta pri požarih v naravi, pri balonarski nesreči na območju Barja ter novembrskih poplavah, je pojasnil Šestan. Dodal je, da je v Sloveniji pripadnikov civilne zaščite, ki so operativno pripravljeni in usposobljeni, okoli 50.000. Pojasnil je, da imajo v primeru, ko je to potrebno, na voljo ekipo sedmih psihologov, ki pripadnikom lahko pomagajo, ter zaupnike v poklicnih gasilskih enotah. Civilna zaščita je poseben del namensko organiziranih sil za zaščito, reševanje in pomoč. Obsega organe vodenja, enote in službe za zaščito, reševanje in pomoč, zaščitno in reševalno opremo ter objekte in naprave za zaščito, reševanje in pomoč. Organizirana je na regionalni in državni ravni. Za organiziranje, opremljanje in usposabljanje civilne zaščite je odgovorna uprava za zaščito in reševanje, ki deluje kot organ v sestavi ministrstva za obrambo.

Mednarodna organizacija civilne zaščite je 1. marec za dan civilne zaščite razglasila na svoji 7. generalni skupščini 18. decembra 1990 v Ženevi. Na ta dan leta 1972 je bil namreč sprejet temeljni zakon, ki je civilno zaščito opredelil tudi kot mednarodno organizacijo. Slovenska vlada je 1. marec za dan civilne zaščite razglasila leta 1992. Kot je zapisano na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje, naj bi ta dan ljudi spomnil, kakšno vlogo ima civilna zaščita, kako življenjsko pomembna je pri spopadanju z vsemi vrstami nesreč in katastrof ter kako pomembni sta pomoč in solidarnost na tem področju.

Deli s prijatelji