NA KOŽO

Ceste

Objavljeno 13. avgust 2014 00.20 | Posodobljeno 13. avgust 2014 00.21 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentar

Alternativa? Debelo me je pogledala in se nasmehnila: L‘aereo. Letalo.

Domen Mal.

Ako dopusta ne preživljamo doma, pomeni, da bomo popotovali. Po zraku, vodi in cesti. Največ po cesti. Evropske avtoceste so oblegane vsako poletje, v sosednji Italiji praviloma avgusta, ko so zaradi ferragosta na njih tudi praktično vsi Italijani. Kako je to videti, sva z ženo izkusila prejšnji vikend.

Iz severne Italije sva se odpravila ob desetih dopoldne, vmes se bova še ustavila na kosilu, okrog štirih, petih, bova doma, sva planirala. Malo pred Benetkami naju je presenetilo opozorilo na elektronski tabli o zastojih pred Trstom. Malo za Benetkami smo se ustavili. Kolona pred Trstom je bila dolga 130 kilometrov. Z avtoceste sem se preusmeril na lokalne ceste, seveda ne edini, množica turistov se je na tak način poskušala prebiti do Trsta in naprej na Hrvaško. Pred Latisano so bili 10-kilometrski zastoji, tako da sem iskal vzporedne ceste vzporednicam avtoceste. Jih nekaj tudi našel, ampak še ne dovolj, pomoč sem iskal pri šefici bencinske pumpe. Alternativa? Debelo me je pogledala in se nasmehnila: L'aereo. Letalo.

Ker po luftu pač ni šlo, se je za povsem zadovoljivo alternativo izkazala pot čez Portogruaro na Gorico. V Sloveniji pa skoraj nič boljše, devetkilometrski zastoji za Logatcem, zaradi prometne nesreče, in zastoji na lokalni cesti čez Brezovico. Moja alternativa, Vrhnika–Horjul, je ženo temeljito pretresla, ne zaradi inventivnosti, ampak makadama. Prispela sva v trdi temi.

Na internetu sem preveril poročila o zastojih: naši portali so kolone med Logatcem in Logom označili za prometni kolaps, italijanski so se o stoječih kolonah med Benetkami in Trstom komaj obregnili, češ vse v okvirih normale.

Takšna ignoranca me razbesni: turizem niso samo urejena letovišča, organizirana zabava, čisto morje, ampak tudi do turista prijazno popotovanje. Toda ne v Italiji: na tamkajšnjih avtocestah te že v startu opilijo z občutno dražjim bencinom kot na lokalnih servisih, da ne omenjam precenjenih sendvičev in vrst pred stranišči. In če že so zastoji, bi lahko vsaj delili brezplačno vodo. Si predstavljate družine z majhnimi otroki, na 30 in več stopinjah ujetimi v razbeljeni pločevini? Pred vrati je še en podoben, menda celo hujši vikend. Če greste na Hrvaško ali Italijo, v prtljažnik obvezno spakirajte kanister vode. 

Deli s prijatelji