NOVA VLADA

Cerarjevi poslali vabila na koalicijska pogajanja vsem, razen SDS

Objavljeno 22. julij 2014 13.23 | Posodobljeno 22. julij 2014 13.23 | Piše: STA, P. J.

V javnosti se že ugiba o kombinacijah strank za novo vlado.

LJUBLJANA – Predsednik zmagovite stranke na predčasnih parlamentarnih volitvah in najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar je vse nove parlamentarne stranke, z izjemo SDS, povabil na prva srečanja, so potrdili v SMC. Srečanja, ki jih gre razumeti kot začetek pogovorov za novo koalicijo, bodo potekala od četrtka do sobote.

Na skrivaj

V SMC so pojasnili, da gre za prva srečanja, brez prisotnosti medijev, zato točen termin in kraj nista znana. Prav tako za zdaj ni znano, ali se bodo odzvale vse povabljene stranke. Doslej si sicer nobena od novoizvoljenih strank ni zaprla vrat za pogovore s Cerarjem, le SDS. Ta je tudi edina stranka, ki jo je najverjetnejši novi mandatar že vnaprej izključil iz pogovorov za sodelovanje v koaliciji. Cerar je sicer dejal, da si želi mavrično koalicijo, a po drugi strani čvrsto in programsko aktivno.

V javnosti se že ugiba o kombinacijah strank za novo vlado, ob čemer pa so nekatere stranke že napovedale, da bodo vztrajale pri svojih programskih načelih oziroma ne bodo popuščale.

Izidi so končni

V državni zbor se je uvrstilo sedem strank. Kot kažejo neuradni končni izidi volitev, ki jih je Državna volilna komisija objavila v ponedeljek, je SMC zbrala 34,49 odstotka glasov, SDS 20,71 odstotka, Desus 10,18 odstotka, SD 5,98 odstotka, Združena levica 5,97 odstotka, NSi 5,59 odstotka, ZaAB pa so volivci namenili 4,38 odstotka glasov.

SMC bo imela 36 poslanskih sedežev, SDS 21, Desus 10, SD in Združena levica po šest, NSi pet in ZaAB štiri poslance.

Deli s prijatelji