NA KOŽO

Cerarjeve zagate se že kopičijo

Objavljeno 18. julij 2014 00.20 | Posodobljeno 18. julij 2014 00.21 | Piše: Jadran Vatovec

Kaj pa če bi jugovarčevalcem denar v imenu LB vračali kar volivci Alenke Bratušek?

Veliki senat strasbourškega Evropskega sodišča za človekove pravice je razsodil, da sta Slovenija in Srbija vsem (vsem, ja!) varčevalcem nekdanje LB in Investbanke iz BiH kršili pravico do varstva njihovega premoženja, njihovih deviznih vlog. Najpozneje v enem letu bosta zato Slovenija in Srbija morali najti sistemsko rešitev za izplačilo prihrankov iz naslova deviznih vlog. In pripadajočih obresti. Veliki senat je sklenil, da prihranki varčevalcev nekdanjih republik Jugoslavije pač ne spadajo med vprašanja, ki naj bi jih naslednice nekdanje skupne države urejale s sukcesijo. In kaj je še najbolj perverzno pri takšni zaušnici? To, da so naši silno pametni politiki ves čas trdili, da smo lahko povsem pomirjeni, saj so naši argumenti močni, trdni in več kot prepričljivo podprti z vso potrebno papirologijo.

Upajmo, da ne bomo znova presenečeni in razočarani, ko bo mednarodna arbitraža določila potek meje med Slovenijo in Hrvaško. Če bo arbitraža sprejela odločitev, ki bo nam v škodo. Kako nam v škodo? Ali niso tudi naši argumenti glede poteka meje med državama na kopnem in »po tako imenovani črti ekvidistance oziroma po sredini Piranskega zaliva« menda trdni in prepričljivi ter podprti z zajetnim številom dokazov? Prav o tem vam govorim.

Na prvi pogled se nam morda res celo zdi, da velikega senata Evropskega sodišča ni mogoče primerjati z mag. Alenko Bratušek, ki naj bi kot premierka v odstopu opravljala samo še najnujnejše tekoče posle, a kljub temu vztraja, da bo njena vlada izbrala najprimernejšo kandidatko za novo evropsko komisarko iz Slovenije. O, seveda ju je mogoče primerjati. Celo zmagovalcu predčasnih volitev dr. Miru Cerarju mlajšemu na koncu koncev ni preostalo drugega, kot da prizna, da se zaveda, da vlada mag. Alenke Bratušek ne bi smela predlagati komisarke in predvsem ne bi smela za komisarko predlagati Bratuškove. Mogoče pa bi že prvo Cerarjevo zagato (glede predlaganja komisarja) lahko rešili s tem, da bi presekali gordijski vozel. Kaj pravite, kaj pa, če bi jugovarčevalcem nekdanje LB prihranke vračalo 37.484 slovenskih volivcev, ki so na predčasnih volitvah glasovali za Zavezništvo Alenke Bratušek?

Deli s prijatelji