VOX POPULI

Cerarjev SMC prehiteli obe koalicijski partnerici

Objavljeno 19. marec 2017 21.45 | Posodobljeno 19. marec 2017 21.45 | Piše: STA, M. U.

Tudi marca je najbolj priljubljeni politik v državi predsednik republike Borut Pahor.

Predsednik SMC Miro Cerar.

LJUBLJANA – Delo vlade kot neuspešno ocenjuje že več kot 62 odstotkov vprašanih, kaže marčevska anketa Vox populi, ki jo za časnik Dnevnik in TVS izvaja Ninamedia. Na strankarski lestvici SDS povečuje prednost, največjo vladno stranko SMC pa sta prehiteli obe koalicijski partnerici SD in Desus.

Delo vlade kot neuspešno ocenjuje 62,6 odstotka vprašanih (februarja 54,6 odstotka), kot uspešno pa 35,8 odstotka (februarja 40,4 odstotka). Delež neopredeljenih se je znižal na 1,6 odstotka. SDS bi po izsledkih marčevske ankete volilo 14 odstotkov vprašanih, sledita SD z 10,8-odstotno podporo in Desus, ki bi ga volilo 6,5 odstotka anketirancev. SMC je s 6,3-odstotno podporo z drugega padel na četrto mesto. Na petem mestu je ZL (5,8 odstotka), sledi NSi s 5-odstotno podporo. Zunajparlamentarni SLS po podatkih tokratne ankete uživa 1-odstotno, Zavezništvo pa 0,2-odstotno podporo javnosti.

Za katero drugo stranko bi se odločilo 2,2 odstotka vprašanih, 16,8 odstotka pa se jih na volitve sploh ne bi podalo. Slaba tretjina, 31,4 odstotka, se jih na vprašanje o podpori strankam ni opredelila. Preračun navedenih deležev v poslanske sedeže je pokazal, da bi SDS v DZ imel 25 mandatov, SD 20, Desus 12, SMC in ZL po 11, NSi pa 9.

Pahor spet na vrhu

Tudi marca je najbolj priljubljeni politik v državi predsednik republike Borut Pahor. Za njim sta evropska komisarka Violeta Bulc in evropska poslanka Tanja Fajon. Sledi jima predsednik SD in kmetijski minister Dejan Židan, na peto mesto pa se je uvrstil predsednik DZ Milan Brglez.

Ninamedia je telefonsko anketo opravila med 14. in 16. marcem na vzorcu 700 anketirancev.

Deli s prijatelji