POGAJANJA

Cerar še upa na široko koalicijo

Objavljeno 29. julij 2014 23.39 | Posodobljeno 29. julij 2014 23.39 | Piše: STA, Mo. S.

Miro Cerar je današnje pogovore označil za konstruktivne.

Predsednik SMC Miro Cerar.

LJUBLJANA – Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar je tudi današnje pogovore označil za konstruktivne, upanje na široko koalicijo pa je po njegovi oceni še vedno povsem realno. Pri vseh povabljenih strankah z izjemo ZL tako ostaja možnost koalicijskega sodelovanja, je pa do tja še dolga pot, pravi. Za predsednika državnega zbora (DZ) bodo predlagali prvaka Desusa Karla Erjavca.

Kot je po današnjem drugem krogu koalicijskih usklajevanj v izjavi novinarjem pojasnil Cerar, so bili pogovori polni vsebine. Za dober znak je označil tudi odločitev ZL, da želi biti konstruktivna opozicija in da torej obstaja možnost sodelovanja pri posameznih projektih. V koalicijskih usklajevanjih tako ostajajo Desus, SD, NSi in ZaAB, je dodal Cerar. Pogovore bodo poglobili prihodnji teden, torej po petkovi ustanovni seji DZ.

Čaka jih še dolga pot

»Vse te stranke so za zdaj odprte pri možnosti, da pride do koalicijskega sporazuma, je pa do tja še dolga pot, ker je treba natančno iti skozi vse te vsebine in ugotoviti, ali se lahko v bistveni meri vendarle ujamemo,« je dejal in izrazil prepričanje, da bo ustanovna seja DZ uspešna. Najbolj realno je sicer po Cerarjevih besedah možnost vstopa v koalicijo izrazil Desus. Dogovorili so se tudi, da bodo kandidata za predsednika DZ predlagali iz vrst te stranke, in sicer Erjavca, ki je tudi potrdil, da kandidaturo sprejema, je pojasnil Cerar.

Za Cerarja je tudi razumljivo in »normalen del procesa« dejstvo, da so vse stranke imele pripombe na delovni osnutek koalicijske pogodbe. Pogovore bodo zato nadaljevali na podlagi njihovih pisnih pripomb in ob pomoči programskih skupin strank.

Želi govoriti s predstavniki SDS

Cerar se je dotaknil še današnjega pisnega vabila na sestanek s predstavnikom SDS, ki je sicer izvzeta iz koalicijskih usklajevanj. Povedal je, da odgovora SDS še ni dobil, a vendarle upa, da bo do srečanja prišlo. Po njegovem mnenju je namreč zdaj, ko so se sestali z vsemi mogočimi koalicijskimi partnericami, spodobno, da se sestanejo še s SDS. S predstavnikom te stranke se želi Cerar pogovoriti o poteku ustanovne seje DZ in izmenjati stališča oziroma poglede o nadaljnjem delu. SMC si želi imeti konstruktivno opozicijo in tudi sami bomo v odnosu do opozicije konstruktivni, je pristavil Cerar.

O glasovanju glede potrditve poslanskih mandatov pa je po Cerarjevih besedah za zdaj še prehitro govoriti, saj se mora v zvezi s tem sestati še mandatno-volilna komisija. Kot še meni, bodo poslanci SMC, tako kot tudi ostali poslanci, korektno opravili svojo nalogo. Ob tem v SMC proučujejo pravne aspekte in Cerar je prepričan, da bo vse potekalo v skladu s pravnim redom in korektno. Odločanje o morebitnem odvzemu mandata prvaku SDS Janezu Janši, ki prestaja dveletno zaporno kazen, sicer na petkovi ustanovni seji DZ za zdaj ni predvideno.

Deli s prijatelji