VLADNE TEŽAVE

Cerar išče naslednika Setnikar Cankarjeve, pričakuje pa še Mramorjeva pojasnila o honorarjih

Objavljeno 10. marec 2015 21.56 | Posodobljeno 10. marec 2015 21.56 | Piše: STA, A. L.

Mramor mora višino vseh svojih honorarjev še sešteti, pri čemer ne ve, ali sploh še ima vso dokumentacijo.

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Medtem ko premier Miro Cerar išče naslednika ministrice za izobraževanje, znanost in šport v odstopu Stanke Setnikar Cankar, se je pod drobnogledom zaradi svojih honorarjev iz preteklosti znašel tudi finančni minister Dušan Mramor. Če se izkaže, da je šlo za podobno zadevo kot pri ministrici v odstopu, od Cerarja pričakujejo enake vatle.

V javnosti se je pojavilo že nekaj imen o možnih naslednikih Setnikar Cankarjeve, ki je odstop ponudila zaradi očitkov glede honorarnih zaslužkov na Fakulteti za upravo Univerze v Ljubljani. Vabilo v vladno ekipo naj bi prejela tudi državna sekretarka na šolskem ministrstvu Andreja Barle Lakota, ki je bila po poročanju medijev Cerarjeva favoritinja za ministrico že pred Setnikar Cankarjevo, a je takrat položaj zavrnila.

Na šolskem ministrstvu tega niso komentirali. Kot so pojasnili, je izbira novega ministra v pristojnosti predsednika vlade. V Cerarjevem kabinetu so zagotovili, da premier o kandidatih še razmišlja, odločitev pa bo sprejeta v najkrajšem možnem času.

Mramor še mora sešteti

Očitki glede honorarnih zaslužkov te dni letijo tudi na finančnega ministra. Ta danes v Bruslju ni komentiral višine svojih honorarjev. Kot je pojasnil, mora višino vseh svojih honorarjev še sešteti, pri čemer ne ve, ali sploh še ima vso dokumentacijo.

Poudaril je, da si je kot dekan ekonomske fakultete izjemno prizadeval za čim več projektov in programov poleg rednih, financiranih iz javnih sredstev, kar je fakulteti zagotovilo kakovost, mednarodne povezave in odlične rezultate. Ekonomska fakulteta je po Mramorjevih besedah v njegovem času s tovrstnimi dejavnostmi zagotavljala od 10 do 60 odstotkov dohodkov.

Sistem honorarjev se ministru ne zdi sporen, podobnega pa poznajo tudi drugje. Kot je pojasnil, povsod po svetu odlične strokovnjake spodbujajo, da ne učijo in raziskujejo samo v okviru fakultete, ampak se čim bolj udeležujejo projektov zunaj fakultete in delajo za trg.

Predsednik vlade je na Bledu ob robu konference Zlati kamen novinarjem pojasnil, da z Mramorjem še nista imela časa govoriti, je pa zagotovil, da se bo z okoliščinami seznanil. Mramorjeva pojasnila čakajo tudi v koaliciji.

Ne samo v šolstvu, tudi drugje

Da bi moral Cerar ravnati enako kot v primeru Setnikar Cankarjeve, če se izkaže, da je pri njegovih zaslužkih šlo za podobne zadeve, meni poslanec SMC Marko Ferluga. V poslanski skupini največje vladne stranke medtem izpostavljajo potrebo po sprožitvi ponovnega premisleka o optimalni ureditvi obstoječega sistema. V današnji razpravi v poslanski skupini so opozorili še, da je podobne prakse kot v visokem šolstvu mogoče zaslediti tudi v preostalih delih javnega sektorja.

Enaka merila za vse

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han verjame, da se bosta Cerar in Mramor o honorarjih pogovorila in da bo imel Cerar enake vatle za vse. Po ocenah Hana bo sicer takšnih razkritij vsak dan več in bo tudi vse težje dobiti kompetentne in strokovne ministre.

Tudi poslanec Desusa Uroš Prikl meni, da morajo za vse veljati enaka merila. Se je pa Prikl zavzel za odpravo anomalij, ki omogočajo, da nekateri v javnem sektorju poleg dobrih plač zaslužijo tako velike zneske.

Za sistemsko ureditev honorarjev sta se zavzeli tudi ljubljanska in mariborska univerza. Na ljubljanski univerzi so za STA pojasnili, da proučujejo možnosti za preglednejše urejanje tega področja, vključno z izdajanjem dovoljenj za delo in soglasij pri ustanavljanju s. p. in gospodarskih družb. Na mariborski univerzi pa so med drugim pojasnili, da so s sprejetjem enotnega cenika za izplačilo po avtorskih in podjemnih pogodbah v letu 2011 višino izplačanih honorarjev zmanjšali za več kot tretjino.

Deli s prijatelji