NI ON

Cerar bi mavrico, a ni dr. Drnovšek

Objavljeno 17. julij 2014 10.26 | Posodobljeno 17. julij 2014 10.27 | Piše: Jadran Vatovec

Najverjetnejši novi slovenski premier: »Nisem Drnovšek!«

Novi premier dr. Miro Cerar mlajši bo imel v predoru vso potrebno podporo predsednika republike. Foto: Aleš Černivec

LJUBLJANA – Najverjetnejšemu mandatarju za oblikovanje nove vlade dr. Miru Cerarju mlajšemu, predsedniku relativne zmagovalke predčasnih parlamentarnih volitev Stranke Mira Cerarja (SMC), se zdi, da bi bilo zagotovo dobro oziroma zaželeno, da bi bili vsaj obrisi nove koalicije, ki naj bi nam vladala prihodnja štiri leta, jasni že do ustanovne seje parlamenta v novi sestavi, ki bo v začetku avgusta. Če bi namreč dobili vladno koalicijo avgusta, meni dr. Cerar, bi lahko nova vlada (novi ministrski zbor, ki ga bo on predlagal v potrditev državnemu zboru) svoje poslanstvo začela v popolnosti uresničevati najpozneje v septembru. S kom vse pa se je sploh pripravljen pogovarjati o koalicijskem sodelovanju, katere parlamentarne stranke bo povabil v koalicijo? Četudi je najprej le spet in spet ponavljal, da ne vidi možnosti za sodelovanje z drugo največjo parlamentarno stranko, Janševo SDS, katere predstavniki po njegovem mnenju uporabljajo »absolutno preostre besede, ki so pod ravnijo sprejemljive politične kulture«, je svojo retoriko 24 ur po volitvah že pragmatično marketinško prilagodil (zato, da bi bil najbrž pogodu čim večjemu številu volivcev?) in umirjeno pojasnjuje, da se bo seveda pogovarjal s čisto vsemi, čeprav ta hip res še ni prav veliko možnosti za sodelovanje z SDS, ki celo »zanika temelje pravne države«.

Ko je Uroš Slak v prvi prenovljeni informativni oddaji Danes na Planet TV dr. Cerarja kar naravnost vprašal, ali namerava tudi on, enako kot dozdajšna premierka mag. Alenka Bratušek, v Bruslju govoriti in obljubljati nekaj, potem pa doma izjavljati nekaj povsem nasprotnega le zato, da bi se s tem vsakič prikupil volivcem, mu je predsednik SMC v cerarjevskem slogu odgovoril: »Vsekakor si bomo prizadevali za to, da tudi v Bruslju oziroma našim partnerjem v Evropski uniji povemo tisto, kar res mislimo, in katere so naše preference. Da ne bomo do njih servilni. Preprosto želimo Slovenijo nekako uveljaviti kot partnerico v teh odnosih. Zato ne bomo dvolični v tem pogledu. Stališča, ki jih bomo zastopali tam, bomo tudi doma in obratno.« Kaj je poudaril? Da si bo prizadeval, da bi povedal tisto, kar bo tudi mislil. In prav je tako, saj je to zagotovo všeč najmanj 34,61 odstotka slovenskih volivcev, ki so oddali svoje glasove na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah.

Zanimivo je, da se marsikomu v Sloveniji vsaj za zdaj zdi, da je dr. Cerar podoben med Slovenci še danes priljubljemu pokojnemu dr. Janezu Drnovšku oziroma da se bo najbrž tudi še naprej v svojih nastopih trudil, da bi mu bil podoben. No, prihodnji premier, ki je že namignil, da bi si želel voditi mavrično (pisano) koalicijo, ne pa enobarvne in neuravnotežene, o tem, komu je morda podoben ali ni, pravi: »Torej, jaz nisem Janez Drnovšek. Toda, če govorimo o oblikovanju koalicije, se mi zdi, da je bila njegova politika dostikrat modra. Mi moramo preudarno pristopati k vsemu temu in oblikovanju vlade. Ne na vrat na nos, kar tudi danes želijo vsi mediji že v enem dnevu...« Ni nobenega dvoma: po nekaj let trajajočem vesoljnem potopu bi prav gotovo potrebovali manj oblakov in megle, marvica bi nam nadvse prav prišla, pa tudi beli golobček z oljčno vejico v kljunčku ne bi bil odveč na slovenskem strankarskem prizorišču.

Najbrž je prav, da hkrati omenimo, da se je oglasil tudi predsednik republike Borut Pahor in še sam vljudno povedal nekaj povolilnih, roko na srce, floskul. Denimo tisto že tisočkrat izrečeno, oguljeno metaforo, češ da tokrat pa mogoče končno res vidimo luč na koncu predora. Saj veste, kaj pravijo modri ljudje o luči v predoru? Da moramo biti zelo, zelo previdni, ko se nam zdi, da smo jo uzrli, saj nam morda samo brzi vlak drvi naproti. 

Deli s prijatelji