DOBRODOŠLO

Cenejše gostovanje v tujih omrežjih

Objavljeno 01. julij 2011 10.51 | Posodobljeno 01. julij 2011 11.12 | Piše: P. P./STA

Operaterji so dolžni opozoriti na prekoračitev določene omejene porabe

Gostovanje v državah EU je z julijem cenejše
BRUSELJ – Z današnjim dnem se je pocenilo klicanje z mobilnimi telefoni v tujih omrežjih v EU. Potrošniki, ki med gostovanjem pri mobilnih operaterjih v tujini izberejo evropsko tarifo, bodo za odhodne klice plačali največ 35 centov na minuto, za prejete klice v tujini v EU pa največ 11 centov na minuto. Znižane cene bodo v veljavi do 30. junija 2012.

Danes v veljavo stopa tudi omejitev pri najvišjih veleprodajnih cenah podatkovnega gostovanja, ki so padle z enega evra na 80 centov za megabajt. Naslednje leto se bodo cene znižale na 50 centov za megabajt.

Omejitev podatkovnega gostovanja na 50 evrov

Pravila EU o gostovanju določajo tudi omejitev podatkovnega gostovanja v višini 50 evrov (brez DDV), če se uporabnik ne bo sam odločil za višji ali nižji znesek omejitve.

Ko bodo uporabniki porabili 80 odstotkov tega zneska, jih bodo morali operaterji opozoriti, ko bo dosežen znesek omejitve, pa prekiniti mobilno povezavo z internetom, razen če ne bo uporabnik navedel, da želi v izbranem mesecu še naprej podatkovno gostovati.

Sprejem sporočila med gostovanjem, da je prišlo novo govorno sporočilo, bo od danes brezplačen, poslušanje govornih sporočil pa bo treba še naprej plačati. Cena za pošiljanje kratkih pisnih sporočil ostaja 11 centov na sporočilo.

Cene odhodnih in prejetih klicev med potovanjem po državah EU bodo tako v povprečju za 73 odstotkov nižje kot leta 2005, ko je EU začela ukrepati proti pretiranim cenam za klicanje v tujih mobilnih omrežjih.
Deli s prijatelji