NEVARNOST

Celjane zastruplja rdeči dež?

Objavljeno 20. avgust 2011 14.41 | Posodobljeno 20. avgust 2011 17.31 | Piše: M. U./STA

Cinkarniška deponija naj bi onesnaževala s kadmijem

Cinkarna Celje

CELJE – Prebivalci Celja naj bi bili izpostavljeni nenehnemu zastrupljanju. Civilne iniciative Celje opozarjajo na nastanek »rdečega dežja«, domnevno onesnaženega s težkimi kovinami, ki se je nabral na plastični foliji, pokrivajoči vrtnine pod deponijo titanove sadre iz Cinkarne.

50-krat presežena dovoljena vrednost

Predstavnik iniciativ Boris Šuštar pravi, da so njihove analize pokazale, da se je v »rdečem dežju« na Ljubečni, ki je v bližini cinkarniške deponije, nabralo 51 miligramov kadmija na kilogram sadre. To je kar 50-krat nad dovoljeno mejno vrednostjo. Država in pristojni organi bi morali ukrepati,« pravi Šuštar.

Cinkarna izvaja ukrepe

V Cinkarni Celje na to odgovarjajo, da na odlagališču titanove sadre Za travnikom izvajajo vse potrebne ukrepe za preprečevanje prašenja. To dokazujejo z nenehnim izvajanjem meritev prašnih delcev na območju odlagališča, ki ne kažejo odstopanja od slovenskega povprečja.

»Z namenom razjasnitve pojava rdečih madežev na plastični foliji smo na nacionalnem inštitutu za biologijo naročili vzorčenje in analizo materiala iz omenjene folije ter primerjalno tudi titanove sadre z odlagališča Za travnikom,« navajajo v Cinkarni. Rezultati so pokazali, da gre na foliji za rdeče usedline alg, ki vsebujejo rdeče barvilo karotenoid. To barvilo ni nevarno za zdravje, saj gre za barvilo, ki obarva meso lososov, kozic, plamencev in je neločljiv dodatek k vsakodnevne prehrane ljudi, ki uživajo morsko hrano.

Deli s prijatelji