REFERENDUM

Če bodo za, bodo kaznovali državljane

Objavljeno 31. januar 2013 14.45 | Posodobljeno 31. januar 2013 14.45 | Piše: T. L., STA

Tako meni Roman Jakič (PS), sicer pa se noveli zakona o referendumu in ljudski iniciativi ob prvi obravnavi v DZ ne obeta dvotretjinska podpora navzočih poslancev.

Matej Tonin se je prepričevanja poslancev lotil s pomočjo grafov.

LJUBLJANA – Noveli zakona o referendumu in ljudski iniciativi se po razpravi ob prvi obravnavi v DZ ne obeta dvotretjinska podpora navzočih poslancev. Podporo predlogu napovedujejo koalicijske partnerice (in DL), ki so ga tudi vložile, v PS in SD pa ostro nasprotujejo višanju števila podpisov za začetek referendumske pobude.

Sprememba bi kaznovala državljane

Da predloga ne bodo podprli, je med drugim zatrdilo več poslancev PS. Kot je denimo poudaril Roman Jakič, se s takšno spremembo kaznujejo državljani. Na navedbe koalicijskih poslancev, da nekateri državljani, ki na stojnicah podpišejo referendumsko pobudo, niti ne vedo, kaj natančno so podpisali, je odgovoril, da gre za podcenjevanje teh državljanov.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je namreč opozorila, da mimoidoči na stojnicah, ko jih pocukajo za rokav, nekaj na hitro podpišejo, in da se podpisi zbirajo tudi na kakšnih skupinskih izletih. Kot poudarja, je pobuda za referendum zelo resna stvar, zato je k temu treba tudi resno pristopiti.

Toninov poziv k podpori

Ljubica Jelušič (SD) poudarja, da se državljanom s takšnim predlogom pogoji za referendumsko pobudo zaostrujejo trikrat – z večjim številom potrebnih podpisov, z zahtevo, da so podpisi overjeni, in s tem, da imajo na razpolago enako časa kot zdaj za zbiranje 2500 podpisov.

Prvopodpisani pod predlogom novele Matej Tonin (NSi) je poudaril, da se o potrebnem številu podpisov lahko še dogovorijo v nadaljevanju. Zato je poslance pozval, da predlog v prvi obravnavi podprejo in dajo tako možnost dogovoru.

Na očitke, da za obravnavo predloga ni pravi trenutek, saj bodo v petek obravnavali tudi ustavne spremembe referendumske ureditve, je odgovoril, da predlog novele zakona s spremembo ustave nima nič, saj se nanaša samo na število podpisov in njihovo overitev. Opozicijske poslance je spomnil, da se lahko zgodi, da bodo sami kmalu v koaliciji. Takrat se bodo po Toninovih besedah zavedali vrednosti tega predloga novele zakona, ko se bodo na ulici zbrali posamezniki in kakšen zakon zadržali za en mesec.

Kaj je na vrsti v petek

O tem, ali je predlog novele zakona primeren za nadaljnjo obravnavo, bodo poslanci glasovali v petek. V petek bodo prav tako odločali, ali se bo začel postopek ustavne spremembe referendumske ureditve, za kar je tudi potrebna dvotretjinska večina navzočih poslancev. Sprejeta stališča za spremembo ustave predvidevajo, da bo lahko referendum zahtevalo samo 40.000 volivcev, ne pa več tudi poslanci. Prav tako pa bi prepovedali referendume o nekaterih vsebinah. Po predlogu bi bil zakon na referendumu zavrnjen v primeru, če proti njemu glasuje večina volivcev, a pod pogojem, da proti njemu glasuje najmanj četrtina vseh volivcev.

Deli s prijatelji