OGLASNO SPOROČILO

Čas za sajenje vrtnin

Objavljeno 29. marec 2017 11.05 | Posodobljeno 29. marec 2017 13.58 | Piše: B. K.

Spomladanska opravila na vrtičkih so v polnem zagonu. Nekatere zgodnje sorte smo že posejali in posadili, a glavna sezona sejanja in sajenja šele prihaja. Pravi čas, da se založite s semeni in sadikami, pri čemer strokovnjaki svetujejo, da damo prednost slovenskim avtohtonim in udomačenim sortam vrtnin.

Zakaj ravno avtohtone in udomačene sorte? Naši predniki so dolga desetletja zbirali in preizkušali gojenje rastlin, ki so dajale kakovosten, zdrav, okusen in bogat pridelek. Vsako sezono so skrbno načrtovano posejali semena, ki so se prilagodila na naše pridelovalne razmere in značilnosti našega podnebja. Odlikuje jih kakovost in okusi, ki jih poznamo in imamo radi.image

Priskrbite si kakovostne sadike avtohtonih slovenskih in udomačenih sort – od 29. marca v vseh trgovinah Interspar in večjih trgovinah Spar

Enako priljubljene udomačene sorte
Podobne avtohtonim so slovenske udomačene sorte. Te so naši predniki prinesli od drugod, zaradi odličnih lastnosti in okusov pa so se pri nas udomačile. Tudi udomačene sorte so se skozi čas odlično prilagodile na naše razmere in nas razvajajo z okusnim pridelkom ter so postale obvezen del slovenske vrtnarske in kulinarične tradicije.

Izkoristite dneve sadik SPAR Kot nekoč! 
29. marca v trgovine Spar in Interspar po vsej Sloveniji prihaja ponudba sadik izbranih slovenskih avtohtonih in udomačenih sort vrtnin, vzgojenih v Sloveniji. Kot nalašč za prihajajoče tople dni, ko bo zemlja dovolj ogreta za sajenje na prostem.

Edinstven izbor semen in sadik avtohtonih sort
Spar Slovenija je k sodelovanju povabil Semenarno Ljubljana in pripravil odličen izbor semen ter semenskega krompirja več kot 20 avtohtonih slovenskih in udomačenih sort vrtnin, ki so vam na voljo v liniji SPAR Kot nekoč. Ob začetku pomladi pa so poskrbeli tudi za sadike priljubljenih avtohtonih slovenskih in udomačenih sort. Že z 29. marcem si zagotovite sadike solate  leda, ljubljanskega in varaždinskega zelja 2 ter ptujske čebule in čebule belokranjke.

Priljubljene avtohtone sorte zelenjave
Leda za okusne sveže solate
Odlična poletna krhkolistna solata z rumeno zelenimi glavami, ki ima izrazit svež okus in vonj. Za večje glave jo sadimo v razdalji 25–30 cm med sadikami. Posadimo jo skupaj s korenjem, špinačo, fižolom in čebulo.
 

Zelje, ki se hitreje skuha
Ljubljansko zelje je srednje pozna slovenska sorta, ki ima ploščate okrogle svetlo zelene glave. Odlično je za solate, kisanje in skladiščenje. Izjemno je cenjeno zaradi okusnih listov in bogatega pridelka. Ker so listi tanki in nežni, se kislo zelje kuha krajši čas.

image Avtohtone sorte vrtnin so dobro prilagojene na naše podnebne razmere in nas razveselijo z zdravim, okusnim ter svežim pridelkom

Prava izbira za sarme
Varaždinsko zelje je prav tako srednje pozna sorta, ki pa sodi med udomačene. Ima okroglo ploščate, zbite in rumeno zelene glave s tankimi listi. Zato je odlično za kisanje in skladiščenje ter nepogrešljivo za pripravo sarm, saj se listi lepo zvijajo. Sveže zelje ima nežen okus, prav tako pa tudi kislo zelje nima preostrega okusa.
 

Ptujska rdeča za odličen golaž
Ptujska rdeča čebula je najbolj znana slovenska avtohtona čebula, ki ima geografsko zaščito pod imenom ptujski lük. Je ploščato okrogla, njen okus pa aromatičen in oster. Pri kuhanju hitro razpade, zato je nepogrešljiva pri pripravi čebulnih jedi.

Belokranjko dobro skladiščimo
Belokranjka pa velja za zelo priljubljeno slovensko čebulo značilne podolgovate oblike. Srednje pozna sorta s svetlo rjavimi luskolisti in belim mesom je ostrega, a hkrati sladkega okusa po čebuli. Njena velika prednost je hitro in enostavno čiščenje ter odlično skladiščenje.

 
Napotki za sajenje:
- Ko sadike prinesete domov, jih dobro zalijte.
- Sadike pustite na prostem, vendar ne izpostavljene soncu. 
- Presajanja se lotite proti večeru, ko sonce neha pripekati. 
- Pred sajenjem sadike (še enkrat) dobro zalijemo, nato pa sadimo skupaj z zemeljsko grudo.
- Sadike solate sadimo enako globoko, kot so rasle v prstenih kockah doslej, drugače ne bodo tvorile lepih glav, sadike čebule in zelja pa posadimo centimeter ali dva globlje.

 

Deli s prijatelji