PRIHAJA FRONTA

Čakate dež? Razkrivamo, kdaj nas bo namočilo

Objavljeno 27. marec 2017 14.57 | Posodobljeno 27. marec 2017 14.57 | Piše: Mo. S.

Do konca tedna bo še podobno vreme, potem verjetno sledi preobrat.

LJUBLJANA – Čeprav smo upali, da bodo izsušeno zemljo vsaj malce namočile napovedane padavine, pa je bilo teh minuli konec tedna le za vzorec oziroma nič.

»Tako smo pričakovali. Več kot nekaj milimetrov padavin ni bilo, pa še te so bile zelo krajevnega značaja,« nam je pojasnil dežurni vremenoslovec pri Agenciji RS za okolje (Arso) Uroš Strajnar, ki še vse do konca tedna napoveduje podobno – suho in sončno – vreme.

Še bo toplo in suho, a na vidiku je fronta

»Do vikenda bo še toplo. Dva do tri dni bodo jutra še precej mrzla, marsikje tudi pod ničlo, potem pa bodo nekoliko toplejša. Čez dan bo vse do konca tedna okoli 20 stopinj Celzija,« pravi. Do takrat možnosti za padavine torej skorajda ni, se pa to utegne spremeniti z začetkom aprila, ki je pregovorno moker mesec.

Od nedelje naprej namreč kaže na nekoliko spremenljivejše vreme, bolj bo aprilsko, morda se bodo začele pojavljati krajevne plohe, saj je na vidiku oslabljena hladna fronta. »Ampak to bo še vseeno premalo,« odgovarja na vprašanje, ali bo to vendarle namočilo presušeno zemljo.

O kakšni suši sicer še ne moremo govoriti, v teh dneh lahko govorimo bolj o požarni ogroženosti. Za zdaj je stopnja ogroženosti še rumena, če dežja še nekaj časa ne bo, jo bodo dvignili. »Težava je kurjenje v naravi, suša še ne. Glede na to, da so še razmeroma nizke temperature in še ni tako zeleno, o kmetijski suši oziroma škodi še ne moremo govoriti,« še pravi Strajnar.

Požarna ogroženost velja za vso državo:

image

Deli s prijatelji