KOMISARSKA

»Bulčeva bo morda celo boljša, kot zaslužimo«

Objavljeno 17. oktober 2014 14.28 | Posodobljeno 17. oktober 2014 14.30 | Piše: T. L., STA

Meni evropski poslanec Ivo Vajgl, ki je analiziral tudi katastrofalni nastop Alenke Bratušek.

Violeta Bulc in Jean-Claude Juncker.

LJUBLJANA – Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/Desus) je za najnovejšo izdajo Mladine ocenil, da so zapleti s komisarsko kandidaturo, za katere je po njegovem kriva predvsem slovenska notranja politika, škodovali ugledu Slovenije v Evropski uniji. Novo komisarsko kandidatko Violeto Bulc pa je označil za univerzalnega, izvirnega človeka in izrazito osebnost.

Prejšnja kandidatka Alenka Bratušek, ki ji je prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker dodelil položaj podpredsednice, pristojne za energetsko unijo, a je v Evropskem parlamentu dobila negativno oceno, je padla na političnem terenu, je prepričan Vajgl. Kot je poudaril, je bilo veliko komisarskih kandidatov na zaslišanjih v parlamentu enako šibkih v nastopu, kot je bila ona, pa so bili nazadnje vendarle izglasovani. Po Vajglovem mnenju je bil na zaslišanju najslabši malteški kandidat Karmenu Vella, nastop Bratuškove pa je bil primerljiv z nastopom razmeroma neizkušene nove voditeljice evropske diplomacije, Italijanke Federice Mogherini.

»Namesto da bi kazala samozavest, se je postavljala v vlogo žrtve« 

Vajgl je dejal, da so vsi vedeli, da bo v nekem trenutku nadnjo prišel artilerijski napad ideoloških očitkov. »To je vedela tudi sama in že od vsega začetka je bilo slutiti, da se nečesa boji. Uvod je bil nesporno dober, nato pa so sledila vprašanja. Že vnaprej se je postavila v obrambni, podrejeni položaj, ves čas se je na precej nenavaden način zahvaljevala poslancem za vprašanja. Namesto da bi kazala samozavest, se je postavljala v vlogo žrtve,« je njen nastop analiziral Vajgl. Dodal je, da je s ponižnim nastopom proti sebi obrnila še celo tiste, ki se v ideološko zgodbo niso hoteli vtikati. 

K neuspehu Bratuškove so, kot ocenjuje Vajgl, odločilno prispevali očitki o domnevni koruptivnosti, saj je »beseda korupcija absolutni bavbav v evropski politiki«. »Zgodba v zvezi z Bratuškovo se je začela kot nekakšna majhna intriga nekega kroga ljudi, zaradi njihovih malih interesov, a je kmalu prerasla v veliko škodo za ugled države. To je škoda za Slovenijo, ki se ne bo pozabila z danes na jutri, ampak bo ostala,« poudarja poslanec.

Zavožen ugled Slovenije v Evropi

Ob tem ga moti, da so tako Evropska komisija kot politične skupine v Evropskem parlamentu v komisarski zgodbi Sloveniji postavljale ultimate. »Ta širša slika torej kaže predvsem raven, na katero je padla Slovenija. Kaže, kako je ugled Slovenije v Evropi za nekaj časa zavožen,« pravi Vajgl.

Slovenija se po njegovem mnenju do evropskih institucij ne vede bogaboječe, ampak do zdaj predvsem ni znala definirati svojih interesov, da bi jih lahko zagovarjala na ravni EU.

Bulčevi bonus zaradi Bratuškove

Nova komisarska kandidatka iz Slovenije Bulčeva je nanj, tako kot na Junckerja, naredila pozitiven vtis in verjame, da bo prepričala tudi njegove kolege v Evropskem parlamentu. »Pri tem pričakujem, da bo imela zaradi dogodkov v zvezi z Bratuškovo celo bonus.« O njenem navdušenju nad šamanizmom in hojo po žerjavici pa Vajgl pravi, da je prepričan, da ima Bulčeva močno osebnost in da k temu spada tudi njena izbira stvari, ki jih počne v prostem času, in dodaja, da to nima zveze z njeno kandidaturo oziroma s primernostjo za opravljanje funkcij v Evropski komisiji. Vajgl o Bulčevi meni, da ni kabinetni tip politika in je prijetna osvežitev iz Slovenije. »Bulčeva bo morda celo boljša, kot zaslužimo,« je poudaril.

Prometni resor, ki ga bo dobila Bulčeva, je po Vajglovem mnenju pomemben, ker bodo v prihodnjih letih prednostne naloge Evrope izboljšanje prometne infrastrukture, posodobitev železnic in podobno.

Sedanji komisar iz Slovenije Janez Potočnik je bil sicer po Vajglovih besedah nekonflikten in kompetenten v prvem in tudi v drugem mandatu. »A sam mislim, da sta dva mandata za vsakega komisarja dovolj,« je poslanec odgovoril na vprašanje, ali bi bilo bolje, če bi Potočnik ostal v komisiji.
 

Deli s prijatelji