PONUDBA

Brnik bi kupil francoski gradbeni velikan

Objavljeno 05. julij 2014 20.30 | Posodobljeno 05. julij 2014 20.30 | Piše: STA, P. J.

Prispela je vsaj ena zavezujoča ponudba za nakup 75,5-odstotnega deleža Aerodroma Ljubljana.

Smeti ob pisti ljubljanskega letališča

BRNIK – Do polnoči, ko se je iztekel rok za oddajo zavezujoče ponudbe za nakup 75,5-odstotnega deleža Aerodroma Ljubljana, ki upravlja najpomembnejše slovensko letališče, je ponudbo oddalo najmanj eno podjetje, to je francoski gradbeni velikan Vinci Airports, je poročala TV Slovenija.

Francosko podjetje je po navedbah televizije oddajo ponudbe že potrdilo. Pri tem naj bi za nakup ponudilo dobrih 50 evrov za delnico, kar pomeni, da bi znesek kupnine znašal 96,7 milijona evrov.

So tudi drugi interesenti?

Ali so ponudbe oddali tudi drugi interesenti, še ni znano. Za nakup sta v preteklosti interes že izkazala upravnik beneškega letališča Gruppo Save in Friedmann Pacific, ki je lastnik hongkonške letalske lizinške družbe China Aircraft Leasing Company. Za nakup se zanima tudi nemški Fraport, ki upravlja letališče v Frankfurtu in naj bi imel poleg Francozov tudi največ možnosti.

Družba KPMG, ki je bila izbrana za finančnega svetovalca pri prodaji Aerodroma Ljubljana, je marca objavila poziv za izkaz interesa za nakup večinskega paketa delnic aerodroma. V skupnem prodajnem postopku več delničarjev je na voljo 75,5 odstotka delnic Aerodroma Ljubljana, ki ga je vlada uvrstila na seznam 15 podjetij, predvidenih za privatizacijo.

Ravno pri tem se je zapletlo v četrtek, ko je vlada sklenila, da se v času do imenovanja nove vlade ne sme zaključiti noben privatizacijski postopek, ki ga vodi Slovenski državni holding (SDH), prav tako naj se v tem času ne začenjajo novi postopki prodaje državnih naložb.

Zaustavila postopke tik pred odhodom

Odhajajoča premierka Alenka Bratušek je sicer dejala, da ta sklep ne pomeni zaustavitve privatizacije in da privatizacijski postopki strokovnih služb tečejo dalje. Nova vlada bo tako imela vse podlage, če bo želela sprejemati drugačne odločitve od odhajajoče ekipe, ki opravlja tekoče posle, je dejala Bratuškova. Finančni minister Uroš Čufer je to odločitev obžaloval.
 

Deli s prijatelji