NA KOŽO

Brezalkoholne norosti

Objavljeno 18. april 2017 00.35 | Posodobljeno 18. april 2017 00.36 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Ko uradno omejujejo alkohol, spodbujajo njegovo uživanje za preživetje v norosti.

Rok Tamše.

Pred velikonočno nedeljo si je kolega po opravljeni službeni obveznosti med postankom na bencinskem servisu nekje v Sloveniji zaželel hmeljevega napitka, da bi ga kot sopotnik med prijetnim klepetom zadovoljno srknil med lagodno vožnjo proti domu. Ah, bilo je prepozno, da bi mu nabavil ravno prav ohlajeno pločevinko. Zazrl sem se v sivo roleto in zamrmral: »Ah, ja, pozabila sva, da smo bolj papeški od papeža.« Misija nemogoče? Pozabite. Medtem ko sem izbiral prigrizke in roki hladil s plastenkama vode, sem prisluhnil privlačni glasbi izza drsnih steklenih vrat, kjer je bar, opazil praznično razpoloženo druščino, ki je nemoteno srkala tudi alkoholne pijače. Pa sem ga dobil! Pivo namreč. Celo točeno, sicer malce dražje kot v trgovini, a sem ga vseeno z zadovoljstvom podal v užitek kolegu.

No, in kaj so naši zakonodajalci dosegli z zakonom o prepovedi prodaje alkoholnih pijač v trgovinah od 21. do 7. ure? Če mene vprašate, pravega učinka s tem ukrepom ni. To je samo še eden od neživljenjskih zakonov, ki spravlja mnoge državljane v slabo voljo, za njihov boljši zdravstveni karton pa na splošno gledano naredi bolj malo. Kajti mladina se ga vsako leto več in bolj nažira z alkoholom, če odmislimo še vse druge prepovedane substance, frustracije novih generacij so vse močnejše, zabave vse bolj razuzdane in nenadzorovane, na cestah je vse več prometnih nesreč, ki so posledica alkoholiziranosti, zaradi tega je tudi vse več družinskega nasilja, socialnih stisk in tako naprej. Vsi kazalniki kažejo, da gre pri nas z uživanjem alkohola samo še na slabše. Preprosto zato, ker odgovorni ne znajo vzpostaviti takšnega delovanja družbe, kjer bi bilo delovanje zdrave pameti spodbujano, nagrajevano in nadgrajevano.

Ta globoko vsajena provincionalnost v slabšem pomenu besede se opazi tudi pri pripravi novega zakona o športu, kjer vladajoča politikantska garnitura preprečuje, da bi bila dovoljena omejena ponudba in prodaja nekaterih alkoholnih pijač na športnih prireditvah. Slovenska vlada ocenjuje, da bi »predlagana ureditev prispevala k povečanju škodljive rabe alkohola«. In rezultat? Folk ga tudi iz revolta do slabih in nesposobnih odločevalcev pije še bolj. Tako je to, ko se norci norčujejo iz zmedenih... 

Deli s prijatelji