NA KOŽO

Brez počitka za Ilko Štuhec

Objavljeno 20. marec 2017 23.35 | Posodobljeno 21. marec 2017 10.27 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Bila je že na dnu, zato lahko uživa v vsaki tekmi.

Rok Tamše.

Le kdo enemu najsijajnejših imen svetovnega alpskega smučanja v pravkar končani sezoni svetovnega pokala, Mariborčanki Ilki Štuhec, ne bi privoščil zaslužka 385.683 evrov, ki ga je prejela kot nagrade na tekmah za svoje izjemne dosežke, ko je bila najboljša v smuku in kombinaciji ter druga v skupnem seštevku svetovnega pokala! Običajno ljudje v tem znesku ne vidijo kolača, ki je natančno razdeljen med vse tiste, ki so zanj garali in prispevali svoj kamenček v mozaiku zgodovinskega uspeha Ilkine ekipe. No, kakor je ena plat medalje delitev zaslužka, torej poplačilo vseh stroškov delovanja šampionskega pogona, tako drugo predstavlja trženje njenih odmevnih dosežkov in tudi njene osebnosti. Verjamem, da bodo znali njeni opremljevalci in drugi sponzorji pošteno nagraditi marketinški bum, ki ga je Ilka povzročila s svojim smučanjem pa tudi s svojo osebnostjo. Prepričan sem tudi, da že marsikdo stoji v vrsti, da bi bil del fantastične športne zgodbe v prihodnje.

Hitra šampionka na smučeh je željna počitka in odklopa od smučanja, to in drugo vadbo pa bo že med novimi pripravami še kako pogrešala, ko bo morala urnik treningov občasno prilagoditi obveznostim do sponzorjev. Saj si verjetno predstavljate, kako se lahko razvleče že eno samo snemanje oglasa, kaj šele, kako naporno je lahko skakljanje z enega na drugo družabno srečanje tistih, ki so tako ali drugače pripomogli k njenemu (prvemu) vrhuncu kariere. Pri ustvarjanju novega urnika dela, počitka in sproščanja za olimpijsko sezono 2017/18 bodo torej morali biti v Ilkinem taboru nadvse pazljivi in spretni.

Predvidevam, da bo Ilka Štuhec v prihodnji sezoni naskakovala osvojitev velikega kristalnega globusa in olimpijske kolajne. Če bo opravila potreben napredek v slalomu in veleslalomu, kjer ima še največ rezerv, ter ohranila smukaško in superveleslalomsko raven iz minule sezone, bo glavna pretendentka za skupno zmago. Vseeno pa skromno menim, da je še najbolj pomembno, da se simpatična Štajerka izogne poškodbam ter da še naprej preprosto uživa v smučanju. Potrditev, da je vrhunska, je že dobila, zdaj gre le še za športno strast potrjevanja biti na vrhu. Pri 26 letih je zrela tekmovalka, ki je ob poškodbah že izkusila, kako je biti na dnu. S takšnimi spoznanji res lahko uživa v tekmah do konca kariere.

Deli s prijatelji