PO POGOVORIH

Bratuškovo podpirajo Erjavec, Lukšič in Virant

Objavljeno 22. februar 2013 15.59 | Posodobljeno 22. februar 2013 16.16 | Piše: Mo. S., STA

Podpora SD, Desus in DL pomeni, da ima vodja PS Alenka Bratušek ob glasovanju o konstruktivni nezaupnici vladi zagotovljenih dovolj glasov za izvolitev.

Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Kandidatka za mandatarko Alenka Bratušek je dopoldne v poslanskih skupinah SD, Desus in DL že opravila pogovore o podpori njeni kandidaturi. V vseh treh poslanskih skupinah so se odločili, da njeno kandidaturo podprejo. Pozitivna Slovenija, Desus in DL pa so mesto predsednika državnega zbora ponudili stranki SD, ki je ponudbo sprejela, za kandidata pa bo predlagala vodjo poslanske skupine Janka Vebra, poročajo Finance

Potem ko sta svoji izjavi podala predsednik Desusa Karl Erjavec in predsednik SD Igor Lukšič, se je oglasil še predsednik DL Gregor Virant. Bianco odstopno izjavo Zorana Jankovića je pozdravil z besedami: »Bil je skrajni čas, da se to zgodi.« Povedal je še, da bo stranka podprla konstruktivno nezaupnico, s čimer bodo razrešili vlado Janeza Janše, medtem ko bodo o vstopu stranke v novo vlado odločali organi stranke. Napovedal je, da bo DL trda pogajalka.

Sestanki Bratuškove s poslanci SDS, SLS in NSi niso predvideni.

»Predčasne volitve pomenijo nadaljnjo nestabilnost«

Erjavec pričakuje, da bo nezaupnica Janševi vladi izglasovana že naslednji teden, predčasne volitve pa po njegovem pomenijo nadaljnjo nestabilnost. Dodal je, da »ni gotovo, da bi volitve prinesle zelo jasen izid, ki bi omogočal oblikovanje močne vlade«. Pričakuje, da bo Janković pred glasovanjem o novi vladi dokončno odstopil z mesta predsednika PS. Tudi Lukšič se strinja, da je treba iti »v postopke čim prej in da v tem času poskušamo tudi izvoliti predsednika državnega zbora«.

Podpora SD, Desus in DL pomeni, da ima vodja PS Alenka Bratušek ob glasovanju o konstruktivni nezaupnici vladi zagotovljenih dovolj glasov za izvolitev.

Stranka Desus je medtem dokončno izstopila iz koalicije, SLS pa napovedala, da bo to storila v ponedeljek.

Deli s prijatelji