PRODAJA

Bratuškova odgnala kupce, kdo bo povrnil škodo?

Objavljeno 07. julij 2014 13.05 | Posodobljeno 07. julij 2014 12.52 | Piše: P. J.

Od osmih možnih kupcev naj bi za Telekom ostala v igri le še dva.

Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Izjava predsednice vlade Alenke Bratušek o neprimernosti skladov za kupce državnih deležev in sklep vlade o zamrznitvi prodaj podjetij sta iz Slovenije pregnala potencialne kupce. V petek naj bi po poročanju Financ v Ljubljani mrgolelo predstavnikov zasebnih naložbenih skladov, a so se vrnili domov.

Skobe kritičen: »A je vladi jasno, kaj je storila?«

Kot poročajo, naj bi od osmih možnih kupcev v igri obstala le še dva – nemški Deutsche Telekom in ruski MTS –, preostali, ki naj bi bili ponujali tudi 20 evrov več na delnico, pa so se umaknili. Nad dogajanjem je zaskrbljen tudi prvi mož Telekom Slovenije Rudolf Skobe, ki se je v petek in soboto na twitterju spraševal »kdo bo povrnil škodo družbam in déležnikom v procesih prodaje? A je vladi jasno, kaj je storila? Itak, da ne.«

Manj zanimanja tudi za Aerodrom Ljubljana

V SDH naj bi bili osmim morebitnim kupcem Telekoma poslali obvestilo, da so vsi roki prestavljeni za teden dni in da se bo morda po nedeljskih volitvah »politična histerija« umirila. SDH med tem menda še vedno ni prejel vladnega sklepa, je pa slišati, da razmišljajo, da bi vladni sklep izpodbijali na sodišču.

Za Aerodrom Ljubljana so od šestih morebitnih kupcev, ki so pokazali zanimanje z nezavezujočimi ponudbami, v petek oddali zavezujočo ponudbo štirje. Večina naj bi bila oddala slabše ponudbe, k čemur naj bi prispevala tudi politična nestabilnost.

Na približno 200 milijonov so baje kupnino dvignili le Kitajci – Friedmann Pacific, ki nastopa skupaj s hongkonško letalsko lizinško družbo China Aircraft Leasing Company. Preostali trije so upravitelji pariškega letališča Vinci, frankfurtskega Fraport in beneškega Gruppo Save. Vse štiri naj bi SDH pozval na pogajanje za zvišanje kupnine.

Deli s prijatelji