NOVA VLADA

Bratuškova o pogajanjih in obmetavanju z jajci molčala

Objavljeno 28. februar 2013 16.16 | Posodobljeno 28. februar 2013 17.15 | Piše: T. L., STA

Vmesenih izidov pogovorov o oblikovanju nove koalicije stranke ne bodo komentirali. V hišo Bratuškove včeraj metali jajca.

LJUBLJANA – Vodje PS, Desusa, SD in DL so današnji sestanek, na katerem so govorili o poteku nadaljnjih pogajanj o novi vladi, ocenili kot konstruktiven. Po besedah mandatarke Alenke Bratušek se vsi zavedajo, da bodo morali stopiti korak nazaj in predlagati kompromise. Koalicijsko pogodbo in sestavo vlade bi lahko dorekli do konca prihodnjega tedna.

Bratuškova je v izjavi za medije po sestanku povedala, da je bil današnji pogovor zelo konstruktiven in da je potekal v prijateljskem vzdušju. »Vsi prisotni smo se zavedali, da bomo morali stopiti korak nazaj, govorim o vseh, in predlagati kompromise. Verjamem, da smo te kompromise sposobni tudi najti,« je dejala. Po njenih besedah so se dogovorili tudi, da do konca pogajanj oziroma usklajevanj ne bodo dajali izjav o vsebinskih pogovorih oziroma morebitnih problemih, saj se želijo v miru pogovarjati o vsebini.

SD uradno še »zunaj«

Predsednik SD Igor Lukšič je izrazil veselje, da je Bratuškova dobila veliko podporo v državnem zboru za preobrat, ki je v Sloveniji potreben. Po njegovih besedah so se danes pogovarjali bolj o formalnih stvareh, kako bodo vodili pogajanja in kako se bodo sestajale programske skupine, da bi čim prej pripravili koalicijsko pogodbo in šli »čim prej z novo vlado pred naloge, ki nas čakajo«.

Lukšič je pojasnil, da morata sklep o vstopu SD v koalicijo sprejeti še konferenca stranke, končni sklep, ki bo potrdil vsebino koalicijske pogodbe, in predsedstvo stranke. O sklicu konference se bodo po njegovih besedah predvidoma odločili še danes, ta pa bi lahko bila v roku enega tedna ali desetih dni.

O vsebinskih razlikah s stranko DL pravi, da to »ni problem, ker so bili ljudje nezadovoljni z rešitvami, ki jih je ponujala prejšnja vlada«. »Treba je iti radikalno v drugo smer,« je poudaril in pojasnil, da je treba začeti reševati banke in v Slovenijo povabiti dolgoročne investitorje.

Na vprašanje, ali bo minister za šolstvo, je Lukšič odgovoril, da se o tem niso pogovarjali, saj bo za to še čas. Zdaj se po njegovih besedah pogovarjajo še o tem, ali bi uvajali kakšna nova ministrstva ali ne.

Brez vmesnih izidov

Tudi predsednik DL Gregor Virant je povedal, da je vzdušje na usklajevanjih dobro in zelo konstruktivno. »Vmesenih izidov pogovorov« pa po njegovih besedah ne bodo javno komentirali, »ker je to neproduktivno in nima smisla«. Ko se bo rok za sestavo vlade zaključil, bodo javnost obvestili, ali so se dogovorili in – če se bodo – tudi kaj so se dogovorili, je pojasnil Virant.

»Če bo dovolj razuma in pripravljenosti sklepati kompromise na vseh straneh, če bomo imeli vsi v mislih državo, blaginjo Slovenije, potem se lahko dogovorimo in najdemo neke dobre kompromisne rešitve,« je prepričan predsednik DL. Tudi Virant poudarja, da je ključna vsebina in da se morajo najprej dogovoriti o projektih, potem pa poiskati najboljše ljudi za mesta v vladi.

Kot je še pojasnil Virant, pogajalsko skupino DL sestavljajo nekdanji minister Senko Pličanič, vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj in podjetnik Alojz Selišnik, ki je član sveta DL. Po Virantovih besedah sta dogovorjena tudi z nekdanjim ministrom Janezom Šušteršičem, da se ali on osebno ali nekdo po njegovi izbiri udeležuje pogajanj na področju javnih financ.

Desus »zares« na pogajanjih v ponedeljek

Tudi predsednik Desusa Karl Erjavec je po sestanku potrdil, da so se dogovorili o poteku pogajanj glede koalicijske pogodbe in glede zasedb ministrskih mest v vladi.

Desus se bo začel pogajati v ponedeljek, saj imajo v petek volilni kongres. Na kongresu bodo po Erjavčevih besedah tudi imenovali pogajalsko skupino stranke. Konkurence na kongresu se Erjavec ne boji in pričakuje zmago ter močno podporo delegatov. Sicer pa je Erjavec na podlagi današnjega sestanka ocenil, da ne bo kakšnih posebnih težav z zahtevami Desusa in s koalicijsko pogodbo.

Še prezgodaj o delitvi ministrstev 

Tako Erjavec pričakuje, da bodo do konca prihodnjega tedna lahko dorekli tako koalicijsko pogodbo kot tudi ministrska mesta. S tem pa bi se odprla vrata za to, da se vlado potrdi tudi v državnem zboru. Glede razreza ministrstev je dejal, da je zdaj o tem še prezgodaj govoriti. Po njegovih besedah bo to predmet pogajanj v prihodnjem tednu.

Glede ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe k EU pa Erjavec, kot je dejal, težko napoveduje dogajanje, bi si pa želel, da bi to vprašanje rešili do oblikovanja nove vlade. Če bo to uspelo predsednikoma slovenske in hrvaške vlade, »toliko bolje«, če ne, pa bo to naloga, ki bo ostala vladi, ki se oblikuje, je pojasnil.

V hišo Bratuškove letelo jajce

Erjavec in Virant sta komentirala tudi novico, da so ponoči v hišo Bratuškove metali jajca. Erjavcu je žal, da se to dogaja, in upa, da se to ne bo nadaljevalo. Po njegovih besedah ni potrebe, da se na tak način manifestira nezadovoljstvo.

Kot je dejal Virant, Bratuškova sicer na današnjem sestanku tega ni omenila, se bo pa morala po njegovem mnenju na take stvari navaditi. »Vsi, ki smo se kakor koli postavili po robu SDS in Janši, smo bili v neki fazi deležni anonimk, blatenja in vsega tega. To je pač način delovanja te stranke in to te ne sme zlomiti, s tem se moraš sprijazniti,« je dejal.

Policija prejela prijavo

V stanovanjsko hišo Bratuškove oziroma ob vhod v podzemno garažo, kjer je tudi poštni nabiralnik, je namreč včeraj nekdo vrgel jajce. Kot je za Delo povedal Boštjan Glavič, pristojen za stike z javnostjo na Policijski upravi Kranj, so danes okoli 12. ure dobili prijavo. Dogodek so obravnavali, vse potrebno dokumentirali in bodo poskušali ugotoviti, kdo je storilec. Po neuradnih podatkih naj bi bila hiša varovana z video nadzorom.

 

Deli s prijatelji