KAZNOVANJE ODGOVORNIH

Bratuškova je še leta 2010 kot nadzornica odpisovala slabe kredite

Objavljeno 17. december 2013 10.43 | Posodobljeno 17. december 2013 10.43 | Piše: K. K.

Alenka Bratušek je ob 2009 do 2011 sedela v nadzornem svetu NKBM, kjer je sodelovala pri odobravanju kreditov in odpisovanju slabih posojil.

Nadzornica NKBM je postala, ker jo je za to imenoval minister Franci Križanič.

MARIBOR – Zdajšnja predsednica vlade Alenka Bratušek je prva na vrhovni poziciji v vladi, ki je bila včasih tudi nadzornica državne banke NKBM. Ta je v paketu bank, za dokapitalizacijo katerih bo po besedah guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca treba 3,012 milijarde evrov. Spletni portal Požareport danes razkriva enega od zapisnikov sej nadzornega sveta NKBM, ki »dokaj nazorno prikazuje tudi njeno (Bratuškove, op. p.) sporno 'nadzorno vlogo' pri sprotnem odpisovanju 'slabih' kreditov posameznim komitentom banke ter odobritvi potrošniškega kredita enemu od članov nadzornega sveta, torej »bančnemu kolegu« Alenke Bratušek – v višini 150 tisoč evrov!« Posle sicer danes preiskujejo kriminalisti.

Kaj razkriva poslovna skrivnost

Iz zapisnika, ki nosi oznako poslovna skrivnost, je po poročanju portala razvidno (28. redna seja NS je bila 22. decembra 2010), kako Bratuškova, ki takrat še ni slutila, da bo čez dobri dve leti kot premierka razočaranim državljanom med drugim obljubljala »kaznovanje odgovornih« za nastalo bančno luknjo, molče 'požegnala' vse predloge tedanje uprave banke, predvsem šefa uprave Matjaža Kovačiča in članice uprave Manje Skernišak

Pri tem je treba vedeti, da je bil Ivan Vizjak, tedanji član nadzornega sveta mariborske banke, ki so mu drugi nadzorniki, med njimi tudi Bratuškova, odobrili potrošniški kredit, hkrati solastnik dveh, zdaj že razvpitih gospodarskih družb, Pomholdinga in Pom-Investa, ki sta končala v stečaju, Novi kreditni banki Maribor pa dolgujeta nekaj več kot 20 milijonov evrov. Večina teh kreditov je bila Vizjakovim podjetjem podeljena prav takrat, ko sta v nadzornem svetu sedela Vizjak in Bratuškova.

Bratuškova je sicer članica nadzornega sveta postala, ker jo je za to kot visoko uradnico finančnega ministrstva imenoval minister Franci Križanič.

 

Deli s prijatelji