KAJ NAS ČAKA?

Brane Gregorčič: Vreme se bo zares umirilo šele od nedelje naprej

Objavljeno 12. december 2017 11.09 | Posodobljeno 12. december 2017 11.09 | Piše: A. L.

Sunki vetra so dosegli 140 kilometrov na uro.

Brane Gregorčič.

LJUBLJANA – »Ljudje, ki živijo ob rekah, naj bo bodo pozorni na dogajanje. Opazujejo naj gladino vode, spremljajo naj napovedi, hidrologov in meteorologov ter dosledno upoštevajo napotke pripadnikov CZ.« Tako svetuje hidrolog pri Agenciji RS za okolje (Arso) Janez Polajnar. Pojasnjuje, da so pritoki rek veliki, niso pa rekordni veliki. Izpostavlja zlasti Savo Bohinjko in Savo v srednjem toku. Tudi Soča ima precej večji pretok, vendar ne rekordnega: »Nekoliko manj vode je, pa vseeno govorimo o vodi, ki se zgodi na nekaj let. Poplavni dogodek ne bo običajen dogodek, ampak bo nekoliko bolj obsežen.«

Podobno kot decembra 2009 je tudi letos mrazu sledila zelo hitra otoplitev. V 24 urah se je spremenila temperatura za 30 stopinj. Leta 2009 je bila razlika še nekoliko večja. Razlog za to je prodor atlantske vremenske fronte proti Sredozemlju. Vetrovi so k nam prinesli zelo topel zrak iznad severne Afrike in Sredozemlja.

Morje poplavlja

Ne grozijo pa zgolj reke. Povišana je tudi gladina morja. Že danes zjutraj je nekoliko poplavilo, višina gladine pa je že včeraj vplivala na odtok zalednih voda. Gladina morja bo povišana tudi v prihodnjih dneh.

Do 140 kilometrov na uro

Po orkanskem vetru, ki nas je prizadel včeraj, pa tudi danes, se razmere kar hitro umirjajo. Brane Gregorčič pravi, da so se sunki vetra v nižinah gibali od 70 do 85 kilometrov na uro, na Bovškem do 140 kilometrov na uro.

»Tako intenzivnega dogajanja, kot je bilo včeraj in nekoliko še danes, ne pričakujemo več. Vreme se bo zares umirilo šele od nedelje naprej,« pojasnjuje Gregorčič. Prihodnji teden nas čaka daljše obdobje hladnejšega in suhega vremena.

Deli s prijatelji