BRALEC POROČEVALEC

Bralka dobila zlat kovanec za en cent. Koliko je vreden?

Objavljeno 15. avgust 2014 17.41 | Posodobljeno 15. avgust 2014 17.42 | Piše: Mo. S.

Čeprav bi mi morda želeli drugače, zbiratelji nad takšnimi kovanci niso najbolj navdušeni.

Ni zlat, le pozlačen je. Foto: bralka Klara

LJUBLJANA – Čeprav kovance v naših denarnicah po navadi hitro nadomestijo drugi, največkrat enaki, pa se včasih vmes najde tudi kakšen še posebno zanimiv. Bralka Klara je tako navdušena ugotovila, da se v njenih rokah svetlika – zlat kovanec za en cent.

»V trgovini sem dobila zelo zanimiv kovanec za 1 cent. Ta kovanec je gotovo nekaj posebnega, saj je zlate barve,« nam je sporočila in poslala zgornji fotografiji. Seveda jo zanima tudi, koliko je, glede na to, da so posebni kovanci običajno nekoliko dragocenejši od navadnih, vreden.

Zbirateljem ne pomeni veliko

Moramo jo razočarati, saj nam je numizmatik Albin Potočnik, ki si je nenavadni kovanec ogledal, pojasnil, da je kovanec pozlačen, pri čemer res gre za pravo zlato, a zanemarljive količine. »Numizmatične zbirateljske vrednosti nima, zaradi obdelave je za zbiratelje celo ničvreden,« je dodal.

Za mnenje smo vprašali tudi sodnega izvedenca in cenilca za numizmatiko Zmaga Jelinčiča Plemenitega, ki prav tako meni, da omenjeni kovanec ni nič posebnega. »Gre za redni kovanec, skovan v nemški kovnici Hamburg, gre pa za napako pri eloksaciji (zaščita aluminija pred oksidacijo, op. p.),« nam je pojasnil.

Ste tudi vi opazili kaj zanimivega? Uporabite spodnji obrazec in nam sporočite svojo zgodbo.

Deli s prijatelji