POMOČ

Bralci Novic 1500 evrov za Lovrovo kopalnico

Objavljeno 08. avgust 2011 21.31 | Posodobljeno 08. avgust 2011 22.48 | Piše: Mihael Korsika

Prek Sklada Ivana Krambergerja ste zbrali 1500 evrov.

Dve leti staremu Lovru se je zdravstveno stanje malce izboljšalo.

JELŠE – V dveh mesecih ste bralke in bralci Slovenskih novic prek transakcijskega računa Sklada Ivana Krambergerja za dve leti starega Lovra Urbanča, ki ima asimetrijo glave, hipotonijo (mlahavost telesa) in epilepsijo, zbrali 1500 evrov. Ob predaji čeka sta nas na dvorišču pred 120 let staro hišo pričakala Lovrova 28-letna mati Rozika Urbanč, ki je na gugalnici zibala malega Lovra, in njen fant, 30-letni Aljozij Žagar, medtem ko sta se Rozikina oče in mama Terezija in Ivan Urbanč hladila v senci bližnjega drevesa.

Težak začetek

Mlada mamica Rozika in njen sin Lovro sta borca že od vsega začetka, čeprav njuno življenje ni ravno postlano z rožicami. Rozika je imela rizično nosečnost, po porodu pa sina dva dni sploh ni videla. »Morala sem jih prositi, da so mi ga sploh prinesli,« se spominja. Ko je marca 2009 povila prvega sina, je sledil šok. Po porodu ju je namreč zapustil otrokov oče, ostala je tudi brez službe.

Sum splošne pediatrinje, da z otrokom ni vse v najlepšem redu, se je pojavil slabega pol leta po porodu in se potrjeval z vsakim novim zdravniškim izvidom. Asimetrija glave, zaostanek v razvoju, težave z vidom, hipotonija (mlahavost telesa) ter epilepsija so le nekatere tegobe, s katerimi se je moral po prihodu na svet spopasti malček.

Rozikina vztrajnost Lovru rešila življenje

»V Krškem so rekli, da ne bo nič iz njega. Bila sem trmasta in vztrajala, dokler se vrata niso odprla drugje,« se spominja Rozika. Pravo zdravljenje in pregledi so se tako začeli šele po napotitvi na ljubljansko pediatrično kliniko. »Če ne bi šli pravočasno v Ljubljano, bi umrl. Zdravniki so mi povedali, da sem prišla zadnji trenutek in da bi morala priti prej, ampak meni tega niso povedali,« je bila zgrožena.

Vendarle je mali junak, ki je nemo opazoval svet iz svoje gugalnice, tudi pravi borec. Njegovo zdravstveno stanje ni nazadovalo, temveč se je celo malce izboljšalo. Na enem izmed zadnjih pregledov so tako ugotovili, da na srečo zdravljenje v tujini ne bo potrebno in bodo za Lovra poskrbeli slovenski zdravniki. Rozikino življenje se vrti le okoli sina, ki trikrat na dan dobiva številna zdravila, trikrat na teden se vozita v Ljubljano na fizioterapijo.

Oče za sina noče slišati

Zdravniki so ji še svetovali, naj Lovra čim večkrat pelje na bazen, vendar si lahko takšen luksuz zaradi pomanjkanja denarja privoščita le enkrat na mesec. Biološki oče namreč za svojega bolnega sina in njegovo preživetje ne nameni niti centa in noče plačevati preživnine. Svetla luč v njunem življenju pa je prav gotovo 30-letni Aljozij Žagar, ki se je zaljubil v Roziko in njenega sina Lovra kljub zdravstvenim težavam vzel za svojega.

Rozika in Lovro živita pri njenih starših v kar 120 let stari hiši. Lovrova babica Terezija je brezposelna, ded Ivan pa prejema nizko pokojnino, povečana družina tako živi v slabih razmerah. Stara kmečka hiša je vlažna in v slabem stanju, strop je lesen in streha pušča.

Kopalnica je bila še nedavno zelo neudobna. Zdaj pa družina tudi s pomočjo krškega centra za socialno delo že ureja novo kopalnico, ki bo prilagojena Lovrovim posebnim potrebam, stala pa bo zraven hiše, kjer so bili nekoč stari hlevi. »Ker bo verjetno dobil voziček, bo treba prilagoditi vse prostore v hiši,« se zaveda mati. Nekaj denarja so tako že zbrali, vendar bodo za popolno ureditev prostorov potrebovali še kar nekaj sredstev.

Hvaležna za 1500 evrov

Skromna Rozika je bila zato še toliko bolj vesela čeka za 1500 evrov iz Sklada Ivana Krambergerja. »Denar bom uporabila za opremo v kopalnici, ki bo prilagojena tako, da bom čim lažje poskrbela za Lovra,« je povedala s širokim nasmehom. Ob tem se je iz vsega srca zahvalila tudi številnim bralkam in bralcem Slovenskih novic, ki so nesebično in dobrosrčno prispevali denar, da bo življenje mlade mamice in sina vsaj malce bolj znosno.

Deli s prijatelji