TERMINAL IN PLINOVOD

Bossman: »Ekološke bombe na naši obali ne bo«

Objavljeno 25. julij 2011 17.29 | Posodobljeno 25. julij 2011 17.29 | Piše: P. J./STA

Piranski in koprski župan se borita proti izgradnji terminala v Tržaškem zalivu

Peter Bossman

KOPER, PIRAN – Nerazumno je, da je italijansko okoljsko ministrstvo kljub nasprotovanju občin v Tržaškem zalivu in kljub opozorilom o negativnih vplivih takega objekta dalo pozitivno mnenje za morski terminal in plinovod, meni piranski župan Peter Bossman. Župan Kopra Boris Popovič trdi, da bo občina storila vse, da terminalov ne bo.

Ogroženost turizma v Piranu

Občina Piran obsoja odločitev italijanskega okoljskega ministrstva, ki je dalo pozitivno mnenje za gradnjo off-shore terminala in plinovoda Trst–Gradež–Vilež. »Na občini Piran bomo še naprej nasprotovali gradnji, saj je turizem naš glavni vir dohodka, zato se ne moremo in se ne bomo sprijaznili z gradnjo ekološke bombe pred našo obalo,« je v današnjem sporočilu za javnost izpostavil Bossman.

Ob tem je poudaril, da bodo vlado ponovno pozvali, da naredi vse, kar je v njeni moči in pristojnosti, da prepreči gradnjo, ostale občine v Tržaškem zalivu pa bodo pozvali, da ponovno skupaj izrazijo nasprotovanje.

Naredili bomo vse, da preprečimo gradnjo

Koprski župan Popovič je v sporočilu za javnost zapisal, da je politika Mestne občine Koper do plinskih terminalov jasna, in pravi, da plinskega terminala ne bo niti v Koprskem in niti v Tržaškem zalivu.

»Mestna občina Koper zato niti slučajno ne namerava popustiti pri svojih zahtevah in bo tudi v prihodnje storila vse, kar je v njeni moči, da se gradnja plinskih terminalov tako na morju kot tudi ob obali prepreči,« je poudaril Popovič.

Ob tem je izpostavil, da plinskih terminalov ne podpira niti Furlanija - Julijska krajina. »Sedaj je naš naslednji korak razširitev tožbe, v katero se bodo očitno vključili še drugi akterji, s tem seveda mislim najmanj na občino Trst,« je še zapisal Popovič.

Italijani bi onesnaževali naše morje

Italijanska komisija za presojo vplivov na okolje je pred kratkim podala pozitivno izjavo in s tem napovedala izdajo okoljevarstvenega soglasja za morski plinski terminal ter plinovod.

Minister za okolje in prostor Roko Žarnić je dejal, da doslej na italijanski strani še ni elementov, da bi šli v tožbo. Ministrstvo bo sicer dokumentacijo, ki naj bi jo Italija Sloveniji posredovala do jeseni, preučilo.

Okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green (AAG) opozarja, da bi izgradnja plinovoda na morju zahtevala kopanje po morskem dnu Severnega Jadrana, ki je zelo onesnaženo in vsebuje velike količine živega srebra ter naftnih derivatov, Italija pa nima rešitve, kaj bo naredila s temi toksičnimi sedimenti. AAG zahteva, da vlada zaradi te odločitve Italije blokira mednarodno jadralsko tekmovanje Barcolana.

Bo Slovenija vložila tožbo?

Evropska komisija je januarja lani sicer izrazila jasno pričakovanje, da do zaključka priprave študije vplivov na okolje vseh treh načrtovanih objektov (terminala, morskega terminala in plinovoda) in njene predstavitve Italija ne bo sprejemala nobenih odločitev glede predvidene izgradnje plinskih terminalov.

Evropska komisija je Italiji jasno povedala, da brez poznavanja in upoštevanja kumulativnih vplivov na okolje vseh predvidenih energetskih (in drugih) projektov v Tržaškem zalivu ter brez poznavanja morebitnih kumulativnih čezmejnih vplivov na okolje odločitve o začetku investicij ne morejo in ne smejo biti sprejete.

Vlada je sicer junija lani zagotovila, da bo Slovenija v primeru, da bo pri načrtovanih plinskih terminalih v Tržaškem zalivu ugotovila okoljevarstvene vplive, ki niso skladni s pravili evropskih direktiv, vložila tožbo zoper Italijo.

Deli s prijatelji