BOMBA

Bomba pod kombijem izterjevalca dolgov

Objavljeno 22. maj 2013 09.21 | Posodobljeno 22. maj 2013 09.21 | Piše: Aleš Andlovič

Eksplozija pred hišo izterjevalca Draga Kreslina in partnerice Karmen Varga.

Drago Kreslin in Karmen Varga (foto: Mediaspeed).

PRAGERSKO – »Slišalo se je, kot bi nekje eksplodirala plinska bomba. Celo noč sem že na nogah. Ne morem zaspati. Priznati vam moram, da me je kar nekoliko strah,« nam je nočne dogodke opisala Lenka Kos s Pragerskega. Prebivalce kraja nedaleč od Slovenske Bistrice, ki je bil že v rajnki Jugoslaviji znan po svoji opekarni, je sredi torkove noči prebudila močna eksplozija. Kot so zabeležili na mariborski policijski upravi, je včeraj 15 minut čez eno uro zjutraj »eksplodiralo neznano sredstvo, ki je bilo podstavljeno pod parkirano kombinirano vozilo«. Udarni val je poleg belega kombija, ki je namenjen prevozu tovora, poškodoval še kombi, namenjen prevozu ljudi, in osebni avtomobil. Poškodovanih ni bilo, a je eksplozija povzročila za dobrih 50 tisočakov škode.

Kdo je podstavil sredstvo pod kombi, ki je bil parkiran pod nadstreškom prelepe hiše (lahko bi jo poimenovali majhna vila) v Levstikovi ulici 1 na Pragerskem, je še vedno neznanka. Kakor koli je bil dogodek le opozorilo, kaj vse se lahko primeri, če … Komu so bile namenjene grožnje, policisti še ugotavljajo. Že zgodaj zjutraj so na Štajersko pripotovali strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija. Ti so si dolgo ogledovali kombi, pod katerim je odjeknilo, nato pa vozilo naložili na tovornjak avtovleke ter ga odpeljali na nadaljnje preiskave v svojo delavnico. Šele po podrobnem pregledu bodo lahko ocenili, kaj je eksplodiralo pod kombijem.

Komu je bilo namenjeno opozorilo?

Kot smo izvedeli, je lastnica nadstandardne hiše na Pragerskem 41-letna Karmen Varga. Toda bolj kot njej bi bil lahko napad opozorilo njenemu 47-letnemu zunajzakonskemu partnerju Dragu Kreslinu. Poznavalci razmer so nam razkrili, da ima slednji kar veliko sovražnikov. »Pred leti, ko smo v Sloveniji še plačevali s tolarji, ga je pred hišo s pištolo v rokah čakala ženska. Šlo naj bi za milijonske zneske,« nam je dejal eden od sogovornikov. Ali so bili tudi pri zadnjem dogodku v igri dolgovi, pa so le ugibanja. Nedvomno pa je iz javno dostopnih listin razvidno, da naj bi se Drago Kreslin ukvarjal z izterjavo dolgov.

Že ponoči sem srečal sosedo. Vsa se je tresla od strahu. Le kako šele mora biti strah njene otroke?

Sosedje so nam dejali, da družina že dlje vodi podjetja, ki se ukvarjajo z gradbeništvom in gostinstvom. Toda lastnica vseh podjetij naj bi bila Karmen Varga. Tako naj bi bila izučena komercialistka tudi lastnica gostinskega lokala v industrijski coni nekdanje Tovarne avtomobilov Maribor (TAM). Predvsem Drago Kreslin naj bi se že dlje ukvarjal z nakupom nepremičnin na javnih dražbah. Med drugim naj bi že pred leti kupil hotel Lovec v Ilirski Bistrici, ki pa je do lani propadal, se sesedal in bil trn v peti tamkajšnjemu mestnemu središču. Kreslin naj bi se odločil še za nakup drugih nepremičnin na različnih dražbah po vsej Sloveniji.

Denarja na pretek

Da je pri hiši denarja na pretek, ni težko uganiti. Razkošna fasada, valovita, ekstravagantna ograja, ki ji manjkajo le še kovani elementi, krasijo majhno parcelo na Pragerskem. Na vrtu se razprostira velika pokrita terasa, ob paviljonu je še pokrit bazen. V času dogodka naj bi v hiši poleg Draga Kreslina in Karmen Varga spali še trije mladoletni otroci (menda so stari 14 in deset let).

»Že ponoči sem srečal sosedo. Vsa se je tresla od strahu. Le kako šele mora biti strah njene otroke? Ker stanujem nedaleč stran, sem kakšnih deset minut po eksploziji videl, kako se je mimo hiše prav počasi peljal avtomobil. Skoraj prepričan sem, da je bil karavan. Znamke VW ali ford. Ker luči javne razsvetljave osvetljujejo le del ulice, nisem mogel razbrati registrskih tablic,« je zbranim razlagal sosed Mirko Kos, ki z družino živi le nekaj metrov od kraja eksplozije. 

Eksplozija zaradi dolga?

Okrog Draga Kreslina naj bi se v zadnjem času razlegale govorice, da se je zapletel s svojimi naročniki izterjav. Slišati je, da naj bi ga pred hišo iskalo več ljudi, ki prihajajo z vseh koncev in krajev Slovenije. Nepovabljeni obiskovalci pa naj bi iskali svoj denar. Tega naj bi izgubili tako, da naj bi Draga pooblastili, da zanje izterja denar, vendar ga upnikom ni nikoli izročil, ampak ga je (vsaj del) vedno zadržal zase.

Deli s prijatelji