ORGANIZIRAN NAPAD

Bolj ko so poškodovali policista, višjo nagrado so dobili

Objavljeno 06. december 2012 12.38 | Posodobljeno 06. december 2012 12.38 | Piše: T. L.

Organizatorji plačanih napadov so v množico poslali fotografe, da bi fotografirali policiste v civilu in se na naslednjih protestih lotili tudi njih.

MARIBOR, LJUBLJANA – Po razkritju, da so bili izgredniki, ki so minuli petek v Ljubljani napadli policiste, ne le naročeni, temveč za svoje divjanje tudi plačani, je včeraj generalni direktor policije Stanislav Veniger potrdil, da policija tovrstne sume preiskuje. Včeraj so v časniku Večer neuradno izvedeli, da bi lahko bili organizatorji nasilja v Ljubljani minuli konec tedna ekstremisti iz okolice Ljubljane, ki so jih mediji v preteklosti povezovali tako s politično levico kot s politično desnico. Novačili naj bi mladeniče iz neosocialističnih in neonacističnih skupin, pa tudi pripadnike nekaterih navijaških skupin, jim priskrbeli granitne kocke, solzivec in plinske maske ter jih po terenu usmerjali po brezžičnih povezavah.

Fotografirali policiste v civilu

Poleg tega so v množico poslali fotografe, da bi na naslednjih demonstracijah tako lažje prepoznali policiste v civilu in se lotili tudi njih. Glavne tarče napadalcev iz Ljubljane so – drugače kot pri mariborskih razgrajačih – prav policisti. Za napade pa so bili napadalci celo nagrajeni – hujša ko je bila poškodba policista, bolj je posameznik v skupini cenjen. Za posamezni protest naj bi bili izgredniki prejeli 30 do 50 evrov. Na roke, seveda.

V Ljubljani za 1500 evrov škode

Tudi Veniger je opozoril na razliko med divjanjem v Ljubljani in Mariboru: v Ljubljani je bil napad »točno usmerjen na naše policiste«. Veniger je potrdil tudi včerajšnje navedbe v medijih, da so bili napadi plačani. 

Janša in Gorenak molčita

Še vedno pa je nemogoče izvedeti, koga policija sumi, da bi lahko bil naročnik teh napadov. Premier Janez Janša o vsem skupaj še ne želi soditi, češ da je treba počakati na uradne organe, ki zadeve preiskujejo. Ponavlja pa, da so demonstracije združile ekstremiste z vseh vetrov.

Gorenak informacij, da naj bi ena od sledi vodila v politiko, včeraj ni želel komentirati: informacij pa ni zanikal ali potrdil.

So po policisti po informacijah, ki jih je pridobil Večer, na ponedeljkovih demonstracijah v Mariboru opazili nekaj nasilnežev iz ljubljanskih protestov, a v Mariboru zanikajo, da bi bila zgodba podobna tisti iz Ljubljane.

Sindikat v tožbe

Ukrepe zoper nasilneže napovedujejo tudi v policijskem sindikatu: Radivoj Uroševič, predsednik PSS, napade ostro obsoja. Po poročanju Večera bodo potem, ko bodo znane policijske ugotovitve o napadalcih in naročnikih napadov, sprožili kazenske in civilne postopke. V imenu članov, ki so bili v protestih poškodovani, bodo vložili tudi odškodninske tožbe. 

Deli s prijatelji