IZREDNA SKUPŠČINA

Bodo lastniki Pivovarne Laško dovolili prodajo Fructala?

Objavljeno 30. julij 2011 10.20 | Posodobljeno 30. julij 2011 10.26 | Piše: P. P./STA

Predsednik uprave Pivovarne Laško, Dušan Zorko, zapletov na skupščini ne pričakuje

Lastniki Pivovarne Laško bodo odločali o njeni prihodnosti
LAŠKO – Uprava Pivovarne Laško bo danes na izredni skupščini iskala soglasje lastnikov za prodajo naložb, ki ga mora pridobiti zaradi objave namere družbe KS Naložbe o prevzemu pivovarne. Ob soglasju lastnikov bo Laško lahko nadaljevalo postopke prodaje Mercatorja, Pivovarna Union pa bo lahko Fructal prodala srbskemu Nectarju.
Medtem ko uprava in nadzorni svet Pivovarne Laško skupščini predlagata izdajo soglasja za izvajanje poslov zunaj rednega delovanja – izdajo takega soglasja v času prevzemih postopkov sicer narekuje zakon o prevzemih –, Hypo Alpe Adria banka predlaga, da se to soglasje časovno in vsebinsko omeji na prodajo določenih finančnih naložb.
Predsednik uprave Pivovarne Laško, Dušan Zorko, zapletov na skupščini ne pričakuje, saj so prav lastniki Laškega, pretežno gre za banke, zaradi visoke zadolženosti skupine – ta znaša 420 milijonov evrov – sami zahtevali odprodajo določenih naložb.
Ob soglasju lastnikov bo tako Pivovarna Union, ki sodi v skupino Pivovarna Laško, lahko prodala svoj 93,73-odstotni delež v ajdovskem Fructalu srbskemu Nectarju, s katerim je v ponedeljek sicer že sklenila pogodbo o prodaji, s prodajo pa je že soglašal tudi nadzorni svet Uniona.
S prodajo Fructala bo Pivovarna Union iztržila 35,3 milijona evrov, Nectar pa bo prevzel tudi dolgove ajdovske družbe. Pivovarna Laško se bo tako s prodajo pri bankah razdolžila za 48 milijonov evrov.
Hkrati pa bo Pivovarna Laško ob soglasju lastnikov lahko sklenila mandatno pogodbo s svetovalcem v skladu s sporazumom o skupni prodaji Mercatorja. Laško, ki ima v lasti 23,34-odstotni delež Mercatorja, je namreč že v začetku junija pristopilo k skupni prodaji več kot polovičnega deleža največjega slovenskega trgovca.
Deli s prijatelji