RAZKRITI

Bodo Jankoviću speljali županski stolček?

Objavljeno 20. julij 2014 15.22 | Posodobljeno 20. julij 2014 15.24 | Piše: STA, A. L.

Okoli kandidatov za župansko mesto prestolnice se pojavljajo tri imena.

Zoran Janković je danes prešerne volje.

LJUBLJANA – Pred oktobrskimi lokalnimi volitvami se počasi nabirajo tekmeci za županski naslov v prestolnici. Vnovičen boj je že napovedal aktualni župan Zoran Janković, tradicionalno se mu bo nasproti postavil Miha Jazbinšek. Med kandidati pa bo tudi Damjan Damjanovič, ki si je širšo prepoznavnost pridobil kot žirant v bitkah talentov.

Kot kandidat stranke PS?

Ljubljanski župan Zoran Janković je preteklo nedeljo po objavi prvih izidov predčasnih državnozborskih volitev, na katerih njegova stranka PS ni dobila dovolj podpore za prestop parlamentarnega praga, dejal, da ostaja kandidat za župana Ljubljane. Kljub neuspehu njegove stranke na državni ravni, za zdaj še vedno velja za močnega kandidata, saj je v Ljubljani že trikrat zmagal v prvem krogu z več kot 60-odstotno podporo. Na ljubljanski občini so na vprašanje, ali bo Janković kandidiral kot neodvisni kandidat ali kandidat stranke PS, odgovorili le, da bo svojo odločitev sporočil pravočasno.

Kandidaturo za ljubljanskega župana je kot prvi sicer napovedal direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič. Že marca je pojasnil, da bo, čeprav je član SDS, na volitvah nastopil kot neodvisni kandidat. Povedal je, da želi najlepše mesto na svetu nadgraditi z vsebino.

V stranki SDS postopkov v zvezi z lokalnimi volitvami sicer še niso zaključili. »Menimo pa, da Ljubljana potrebuje župana, ki bo odgovorno, zanesljivo, predvsem pa v korist Ljubljančank in Ljubljančanov vodil mestno občino,« so zapisali.

Z Zelenimi že dlje časa ni v stiku

Tudi mestni svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek bo kandidiral za mesto ljubljanskega župana. A tokrat ne bo kandidat Zelenih Slovenije. »Kandidiral bom bodisi z Listo Miha Jazbinška bodisi s Koalicijo Mihe Jazbinška,« je pojasnil in dodal, da s ptujsko vejo Zelenih že dalj časa ni v stiku, s predsednikom stranke Vladom Čušem pa ne deli vseh stališč.

Kandidature si menda želi tudi Martina Valenčič, ki je želela kandidirati tudi na zadnjih predsedniških volitvah.

Mnogi so v pričakovanju, koga bo po velikem uspehu na državnozborskih volitvah podprla ali kandidirala Stranka Mira Cerarja, a za zdaj so v stranki pojasnili le, da se aktivno pripravljajo na lokalne volitve in so pred ustanovitvijo lokalnih odborov.

Še evidentirajo kandidate

Tudi v drugih strankah kandidatov še nimajo. V mestni organizaciji Desusa so pojasnili, da bo Desus v Ljubljani zagotovo nastopil samostojno, tako s svojim kandidatom za župansko mesto kot z listo za ljubljanski mestni svet. »Evidentiranje za vsa omenjena mesta še poteka do konca tega meseca,« so zapisali in dodali, da se dogovarjajo z dvema kandidatoma za župana. Pojasnili so še, da ne razmišljajo o podpori komu drugemu niti ne o kakšni povezavi.

V mestni organizaciji NSi so prav tako pojasnili, da so pred časom že začeli postopke evidentiranja kandidatov za četrtne in mestne svetnike. »Prav tako imamo nabor kandidatov za župana,« so zapisali in dodali, da gre za ljudi, ki so se že izkazali s svojim dosedanjim delom. Dokončno odločitev o kandidatu za župana bodo ljubljanski mestni odbor NSi in nato organi stranke sprejeli predvidoma prihodnji mesec. Glede podpore kandidatu kakšne druge stranke ali neodvisnemu kandidatu pa v NSi do zdaj niso prejeli nobenega neposrednega predloga.

SLS je prav tako v pripravah na jesenske lokalne volitve, so sporočili iz stranke in pojasnili, da imajo evidentiranih že več kot sto kandidatov za župane po državi, z nekaterimi morebitnimi pa se še pogovarjajo.

Pogovori še trajajo

V Združeni levici, ki je na državnozborskih volitvah mnoge presenetila z uvrstitvijo v parlament, so navedli, da so dokončne odločitve o načinih udeležbe na lokalnih volitvah v prvi vrsti odvisne od vseh štirih partnerjev koalicije in pogovorov z lokalnimi organizacijami ter skupinami. Po njihovih besedah pogovori še niso v zaključni fazi.

Organi stranke DL se v zvezi z odločitvijo o lokalnih volitvah še niso sestali, iz stranke Verjamem pa so sporočili, da še niso oblikovali liste kandidatov za lokalne volitve.

Deli s prijatelji