STRUPENE SALAME

Bodite previdni: s strupom za polže ubijajo pse

Objavljeno 12. april 2017 19.10 | Posodobljeno 12. april 2017 19.03 | Piše: Oste Bakal

Panika in strah v Apaški dolini, kjer je konec tedna poginilo več psov.

Strup je bil skrit v salami. Foto: arhiv Veterinarske postaje Gornja Radgona

GORNJA RADGONA – Konec minulega tedna sta mnoge domačine, predvsem ljubitelje živali iz vasi Stogovci, Žiberci, Drobtinci in Podgorje zajela panika in strah. Neznanec je namreč ob lokalnih cestah in sprehajalnih poteh nastavil salame in meso s strupom, domnevno za uničevanje polžev po vrtovih. Po prepričanju veterinarjev lahko zaradi omenjenega strupa, odvisno od količine, pes pogine že v petnajstih minutah, lahko pa trpi več ur, celo dni. Tamkajšnji prebivalci so ogorčeni in upajo, da bodo policisti izsledili storilca in ga ustrezno kaznovali. Kot nam je povedal vodja Veterinarske postaje Gornja Radgona Ljubo Fekonja, dr. vet. med., so lastniki že v petek v ambulanto pripeljali štiri pse, med katerimi za eno psičko ni bilo več pomoči, tri pa so oskrbeli z infuzijo in antibiotiki, tako da naj bi jih rešili. »Po naših ugotovitvah naj bi šlo za zastrupitev z doslej neznanim strupom, ki so ga v granulah vstavili v poli salamo. Dobro so se odzvali lastniki psov, ki so takoj prišli po pomoč. Zadevo smo takoj prijavili veterinarski inšpekciji ter policiji, tako da verjamemo, da bo storilec odkrit,« nam je povedal veterinar Fekonja, ki je lastnike psov pozval, naj bodo zelo previdni.

Storilec naj gre za zapahe

Odzvali so se tudi v Društvu za zaščito živali Pomurja, kjer poudarjajo: »Žal smo velikokrat priča, da se ljudje brez vsake vesti in morale izživljajo nad ubogimi živalmi, ki se po nesrečnem naključju znajdejo na nepravem kraju. Kdor lahko stori takšno grozodejstvo, si zasluži najstrožjo kazen. V društvu si prizadevamo, da s predavanji po osnovnih šolah ozaveščamo mlade o pravilnem in odgovornem odnosu do živali, drugi pa delajo ravno nasprotno. Storilcu kruto dejanje morda ne bo nikoli dokazano, ker tudi organi pregona zaradi krize v državi in omejevanja stroškov, ki jih zahteva takšna preiskava, morda ne storijo vsega, kar bi bilo potrebno, da bi se storilec odkril in prišel do sodišča. Kakor koli že, naj javnost izve, da med nami živijo tudi taki posamezniki, ki se naslajajo ob trpljenju drugega in da v društvu tudi v bodoče ob takih primerih ne bomo mirovali, naredili bomo vse, da se storilci odkrijejo. Tako tudi v tem primeru pozivamo morebitne priče dogodka, naj informacije posredujejo organom pregona.«

Po naših neuradnih, a zanesljivih podatkih pa omenjeni psi niso edini, ki so se zastrupili, saj nekateri lastniki z ljubljenčki niso poiskali pomoči, zato naj bi v bilo hladilniku NVI še več trupel štirinožcev iz Apaške doline. Tukajšnja ljubiteljica živali, ki ni hotela biti imenovana, saj se boji za svojega psa, nam je naštela znance, ki jim je poginilo najmanj šest psov. Vsi so ogorčeni in razočarani, zlasti ženska, ki je imela dva kužka, ki ju je vsak dan na povodcu sprehajala po isti poti. Tokrat ni opazila, da sta ob sprehajalni poti nekaj pojedla. En pes je poginil, drugega so veterinarji rešili. Po drugih podatkih naj bi bilo zastrupljenih okrog ducat štirinožcev, od katerih je približno polovica že poginila. Rešeni so bili predvsem tisti, katerih lastniki so hitro reagirali in pse pripeljali do veterinarja. Med zastrupljenimi je bila tudi psička Lajka, in samo hitremu odzivu njenega skrbnika in požrtvovalnosti veterinarjev v Gornji Radgoni gre zahvala, da se je zanjo vse srečno končalo.

Zastrupljanje živali je sicer kot prekršek opredeljeno v zakonu o zaščiti živali, gre pa lahko tudi za kaznivo dejanje mučenja živali. Storilca se lahko kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let. »Zelo pomembno je, da je policija o takih dogodkih zaradi zavarovanja dokazov obveščena čim prej, saj se s tem povečuje možnost uspešnega zaključka preiskave kaznivih dejanj,« je pred časom opozoril tiskovni predstavnik mariborskih policistov Miran Šadl, njegova kolegica s PU Murska Sobota Suzana Rauš pa nam je potrdila, da so prejeli prijavo veterinarske postaje, tako da poteka zbiranje obvestil. Kot nam je uspelo izvedeti, bo danes opravljena analiza odkritih vzorcev zastrupljenih salam in mesa.

Psa utopil v Muri

Kot pravi veterinarka Smilja Nabergoj, dr. vet. med., se očitno tudi lastniki živali premalo zavedajo, da je pomladni čas najbolj nevaren za pse. Začenjajo se različna škropljenja, tako da so živali še posebno ogrožene. Zato Nabergojeva svetuje lastnikom in skrbnikom živali, naj bodo še posebno previdni, ko gredo na sprehode, in naj ne spuščajo ljubljenčkov, da se prosto gibljejo v naravnem okolju. »Vse več je tovrstnih nerazumnih trpinčenj živali, kar lahko pripelje tudi do umorov. Vse se namreč začne z mučenjem živali, potem se prenese na ljudi,« pravi Nabergojeva in nadaljuje: »Prav na bruhanje mi gre, ko nam nekateri občani razlagajo, kako se znebijo nezaželenih mačk ali psov. Kje ste videli, da lahko živo bitje, majhno muco ali psička, daš v plastično vrečko in odvržeš v gozd ali reko, kateri drugi živalci odsekaš glavo in vse skupaj vržeš v smeti? Poznam tudi primer, ko je nekdo čistokrvnega dalmatinca utopil v Muri, tako da mu je okrog vratu zavezal težek kamen. In še bi lahko naštevala žalostnih zgodb. Nekoliko lepše je, čeprav tudi skrajno nehumano, če mladiče dajo v škatlo in jih odložijo pri vrtcu ali šoli.«

 

Deli s prijatelji