KMALU BO JASNO

Bo vlada predlagala komisarja? V igri je več imen

Objavljeno 24. julij 2014 09.20 | Posodobljeno 24. julij 2014 09.20 | Piše: STA, P. J.

Mogočih kandidatov je precej, a nihče ne uživa širše podpore.

Kako bi napolnili proračunsko luknjo?

LJUBLJANA – Vlada naj bi danes govorila o kandidatu za evropskega komisarja iz Slovenije, po neuradnih podatkih pa odločitve naj ne bi sprejela. Premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek je sicer prejšnji teden dejala, da bo vlada ime kandidata v Bruselj posredovala do konca meseca.

Nihče ne uživa širše podpore

Mogoče je tudi, da bo vlada šefu Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju posredovala imena več kandidatov, najverjetneje treh, ter izbiro prepustila njemu. Juncker je namreč izrazil željo, da bi mu države posredovale imena več kandidatov, v komisiji pa si želi tudi čim več žensk. Mogočih kandidatov je precej, a nobeden očitno ne uživa širše podpore, prav tako ni enotnega stališča o tem, za kateri komisarski položaj naj si prizadeva Slovenija.

Položaj naj bi zanimal Bratuškovo, a je ne podpirajo njeni koalicijski partnerji, interes za tretji mandat je izrazil sedanji komisar Janez Potočnik, da jih položaj zanima, niso zanikali niti stalni predstavnik Slovenije v EU Rado Genorio, zunanji minister Karl Erjavec in evropski poslanec Lojze Peterle.

SMC brez imen

Medtem ko premierka v odhodu Bratuškova vztraja, da bo kandidata imenovala njena vlada, najverjetnejši novi predsednik vlade Miro Cerar pričakuje, da se bo Bratuškova posvetovala tudi z njim.

Ali sta to že storila, ni znano, ni pa izključeno, da bo do pogovora prišlo danes, saj naj bi Cerar začel pogajanja o sestavi nove koalicije, na katera je vabljeno tudi Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB). V SMC si sicer, kot so sporočili ta teden, želijo, da bi Slovenija ponudila kompetentnega nestrankarskega kandidata, o imenih pa javno ne govorijo.

Kandidati za evropske komisarje bodo morali predvidoma oktobra opraviti zaslišanja v Evropskem parlamentu. Nato bo parlament glasoval o celotni komisarki ekipi, ki bi morala začeti delati novembra, a trenutno kaže na enomesečno podaljšanje mandata tej komisiji.

Deli s prijatelji