PREPOVED

Bo Putin ogrozil tudi Slovence?

Objavljeno 07. avgust 2014 21.45 | Posodobljeno 07. avgust 2014 21.45 | Piše: Pia Jagodič

Včeraj je ruski predsednik podpisal odlok, s katerim prepoveduje uvoz hrane v Rusijo mnogim evropskim državam.

LJUBLJANA – Bo zadnja poteza Vladimirja Putina, da prepove uvoz hrane iz večine držav EU, imela vpliv tudi na Slovenijo? Odločitev ima lahko resen vpliv, še posebej, če bo res trajala eno leto, pravi direktor Evrosada Boštjan Kozole. V Bruslju pa komentirajo, da gre za odločitev, ki je popolnoma politično motivirana.

Resen vpliv?

»V tem trenutku je še prezgodaj za konkretne ukrepe. Avgust je mesec, ko je prodaja navedenih izdelkov v Rusijo najmanjša, pa vendar ima resen vpliv, se posebej, če bo res trajala eno leto. Toliko bolj je to pomembno za tiste države, ki so do zdaj veliko izvažale v Rusijo,« je za Slovenskenovice.si dejal Kozole.


Rusija uvaja popoln embargo na uvoz večine hrane iz EU, ZDA, Avstralije, Kanade in Norveške. Na črnem seznamu so se znašle Belgija, Bolgarija, Ciper, Češka, Danska, Finska, Francija, Italija, Litva, Nizozemska, Slovaška in Španija.
 
 

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo namreč podpisal odlok, s katerim določa embargo na uvoz večine hrane iz Evropske unije in nekaterih drugih držav, ki so zaradi krize v Ukrajini proti Rusiji uvedle sankcije in zdaj dobile povračilni ukrep. Kozole pojasnjuje, da sta Freshfel (forum svežega sadja in zelenjave) in CopaCogeca (združenje kmetovalcev) že v stiku z Evropsko komisijo.

Evropska komisija bo morala ukrepati

Pravi, da je Evrosad pred leti iz Slovenije v Rusijo izvozil dosti jabolk, v zadnjih letih pa zelo malo. Razlog za to Kozole vidi predvsem v povečanju pridelave na Poljskem in njihovega večjega izvoza, s katerim je nemogoče konkurirati zaradi bližine in nižjih cen. »Zagotovo bo eden od predlogov, da Evropska komisija zagotovi dodatna sredstva za promocijo in s tem večjo porabo v EU, drugi pa povečane aktivnosti na novih trgih.«

Kozole še pravi, da neposrednega vpliva na slovensko industrijo sadja in zelenjave ni, ker je prodaja v Rusijo po njegovi oceni zanemarljiva, »kakšni bodo pa posredni vplivi, je pa v tem trenutku se prezgodaj ocenjevati«.

Za zdaj težav Slovenija še nima

»Slovenska kmetijska in živilska podjetja, člani GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij za zdaj še ne poročajo, da bi že imeli težave pri poslovanju z Rusijo, jih pa morebitna omejitev ali celo prepoved uvoza kmetijskih in živilskih izdelkov iz Slovenije v Rusijo precej skrbi,« so sporočili iz GZS. Ob tem poudarjajo, da je ruski trg zelo zahteven in tudi sicer tvegan, vendar pa pomemben in zanimiv. Pravijo, da imajo podjetja z ruskimi partnerji vzpostavljene dobre odnose, ki so jih gradili dalj časa.

Prepričani so, da bi omejitev oziroma prepoved podjetjem povzročila poslovno škodo, predvsem zaradi upada prodaje na ta trg in dodatnih birokratskih ovir, ki bi nastale, saj imajo podjetja sklenjene dolgoročne pogodbe o sodelovanju. »Kot pomembno posledico ruskih ukrepov, ki bo zagotovo vplivala na njihovo poslovanje, podjetja omenjajo tudi upad cen živilskih proizvodov za evropskem trgu. Omejitev ali prepoved uvoza v Rusijo bo namreč povzročila viške kmetijskih in živilskih izdelkov na evropskem trgu (predvsem mleka in mesa ter mlečnih in mesnih izdelkov). Pri tem pa se mesna predelovalna industrija sooča še s problemom afriške svinjske kuge, ki že od pomladi ovira promet s svinjskim mesom na evropskem trgu.«

V GZS še pravijo, da je za zdaj še ni nemogoče govoriti o konkretnih številkah morebitne gospodarske škode zaradi sankcij in protiukrepov.


Z ministrstva za kmetijstvo in okolje pa so nam posredovali podatke o izvozu za živila živalskega izvora iz Slovenije v Rusijo. Dodajajo, da brez veterinarskih certifikatov v izvoz ne more nobena pošiljka živil živalskega izvora.
 
image

 


Na napoved Rusije pa se je odzvala tudi Evropska komisija. V izjavi so zapisali:

»Evropska komisija se je danes odzvala na napoved Rusije o prepovedi ali omejitvi uvoza določenih vrst hrane in kmetijskih proizvodov iz držav, ki so proti Rusiji zaradi Ukrajine uvedle sankcije. Evropska unija obžaluje napoved Ruske federacije o uvedbi ukrepov, ki se nanašajo na omejitev ali prepoved uvoza hrane in kmetijskih proizvodov. Gre za odločitev, ki je politično motivirana. Evropska komisija bo omenjene ukrepe ocenila takoj, ko bo znanih več informacij o njihovi vsebini in obsegu. Sankcije, ki jih je proti Rusiji uvedla Evropska unija, so neposredno povezane z nezakonito priključitvijo Krima in destabilizacijo Ukrajine. Evropska unija ostaja zavezana umiritvi razmer v Ukrajini in poziva vse države, da se ji v teh prizadevanjih pridružijo. Pridržuje si pravico do primernih ukrepov, o katerih bo EU odločila po tem, ko bo Evropska komisija ocenila ukrepe, ki jih je napovedala Rusija.«
 

 

Deli s prijatelji