NEVARNOST

Bo po vetrolomu spet udaril lubadar?

Objavljeno 15. december 2017 21.37 | Posodobljeno 15. december 2017 21.39 | Piše: Jaroslav Jankovič
Lubadar je leta 2015 uničil 6,000.000 kubičnih metrov lesa v naših gozdovih. Foto: Igor Modic

LJUBLJANA – Potem ko smo konec januarja 2014 doživeli petstoletni vetrolom po naših gozdovih, ki je po zadnjih izračunih Zavoda za gozdove Slovenije podrl in polomil devet milijonov kubičnih metrov dreves, je orkanski veter v noči na torek znova klestil po gozdovih in po prvih ocenah poškodoval 500.000 kubikov drevja, ki ga bo treba posekati.

»Precej gozdnih predelov je nedostopnih, zato je prva podana ocena poškodovanosti zelo okvirna,« nam je povedala Marija Kolšek z zavoda za gozdove. Lahko da bo nova ocena poškodovanosti po vetrolomu, ko je veter skoraj povsod po Sloveniji pihal z 80 do 110 km/h, kar štejemo za orkanski veter, še narasla.
Po do zdaj zbranih podatkih so največje poškodbe nastale na Kočevskem in Koroškem. Škoda je velika tudi na zgornjem Gorenjskem, v osrednji gorenjski regiji ter na Notranjskem. Poškodbe so tudi v drugih predelih Slovenije. Najmanj so poškodovani gozdovi na vzhodu države.
 

Poškodovane iglavce je treba posekati in odpeljati iz gozda do sredine maja.
 

Omenjenega pol milijona kubičnih metrov poškodovanega lesa za posek je sicer dobrih sedem odstotkov možnega letnega poseka v naših gozdovih. Obseg poškodb resda ni primerljiv z žledolomom, toda vrag se skriva v malih, na videz nepomembnih stvareh.

Po besedah Kolškove je povzročil izjemno neugodno stanje v gozdovih, saj v primeru zamujene sanacije poškodb obstaja nova nevarnost namnožitve podlubnikov na prizadetih območjih.

Podlubniki so ponekod še vedno namnoženi zaradi posledic žledoloma in vročih poletij v zadnjih letih. Zaradi njihove namnožitve so posekali že šest milijonov kubikov dreves, večinoma smreke. Vetrolom pred dnevi je podiral drevesa tako v šopih kot tudi posamezne smreke. In prav te so problematične, ker zahtevajo pregled celotnega območja. Če ne bodo pravočasno pospravljene, se lahko smrekovi podlubniki na njih znova namnožijo in povzročijo dodatno škodo. Zato so na Zavodu za gozdove Slovenije razglasili, da je treba poškodovane iglavce v gozdovih po vetrolomu posekati in odpeljati iz gozda v lupljenje ali predelavo najpozneje do sredine maja.

Deli s prijatelji