KOALICIJA

Bo Cerar (u)slišal Erjavca?

Objavljeno 04. avgust 2014 09.18 | Posodobljeno 04. avgust 2014 09.18 | Piše: D. P., STA

Pahor ima po konstituiranju državnega zbora na voljo 30 dni, da predlaga kandidata za predsednika vlade.

Ljudmila Novak in Miro Cerar.

LJUBLJANA – Morebitne koalicijske partnerice bodo pripombe na osnutek koalicijske pogodbe podale do sredine tedna, nato se bodo proti koncu tedna nadaljevala pogajanja, ki jih vodi prvak SMC Miro Cerar. Obenem se bodo tudi uradno oblikovale poslanske skupine, tako da bi morda lahko že v tem tednu stekla posvetovanja pri predsedniku republike Borutu Pahorju.

Štirje kandidati

V igri za vstop v koalicijo z zmagovalko predčasnih parlamentarnih volitev SMC ostajajo štiri stranke: Desus, SD, NSi in ZaAB. Stranka SDS kot edina povabila v koalicijo ni dobila, v ZL pa so se že odločili, da bodo delovali v opoziciji.

Morebitne koalicijske partnerice naj bi do sredine tedna podale svoje pripombe na osnutek. Kot so pojasnili v SMC, naj bi se proti koncu tedna nadaljevali pogovori z najverjetnejšim mandatarjem Cerarjem. Koalicijska pogajanja se bodo predvidoma usmerila na konkretne programske zahteve in usklajevanje osnutka koalicijske pogodbe.

Zahteve Erjavčevih

Desus si bo očitno še pred kadrovskim oblikovanjem bodoče vlade poskušal zagotoviti, da bi koalicijska pogodba v kar največji meri vsebovala tudi njegove zahteve, povezane s položajem starejših. V SD so osnutek označili kot primernega za nadaljnjo obravnavo, a v njem pogrešajo ukrepe za socialno državo.

Na drugi strani v NSi vztrajajo pri svojih zahtevah glede gospodarskih spodbud, privatizacije in prenove trga dela. Z ZaAB pa bo SMC v luči različnih stališč glede kandidatov za evropskega komisarja oziroma komisarko za uspešno sodelovanje v koaliciji morala uskladiti zlasti poglede na kadrovsko politiko.

Pahor in Brglez

Proti koncu tedna bi se lahko že začela tudi posvetovanja poslanskih skupin pri predsedniku republike Pahorju. Skrajni rok za oblikovanje poslanskih skupin in določitev vodij se izteče v petek, že v sredo pa se bo Pahor sestal na delovnem srečanju s predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom. Pahor ima po konstituiranju državnega zbora na voljo 30 dni, da predlaga kandidata za predsednika vlade.

Deli s prijatelji