LASTNIK NEPREMIČNIN

Bivši minister kupil stanovanji na Floridi

Objavljeno 17. januar 2015 22.08 | Posodobljeno 17. januar 2015 22.08 | Piše: Irena Divković Milanović

Vlado Dimovski je lastnik dveh nepremičnin v ameriškem počitniškem raju.

Za eno od floridskih nepremičnin je plačal 81.000 dolarjev.

LJUBLJANA – Slovenski ekonomist in politik Vlado Dimovski je bil minister za delo, družino in socialne zadeve v šesti in sedmi slovenski vladi, torej pod vodstvom Janeza Drnovška in Antona Ropa. Decembra 2009 je postal član novoustanovljene stranke Slovenska unija, pred državnozborskimi volitvami pa sta se Slovenska unija in Desus dogovorila za sodelovanje: Erjavec je obljubil Dimovskemu, da bo ta znova postal minister, če zmaga njegova stranka. Dimovski je zdaj redni profesor na ekonomski fakulteti v Ljubljani, za našo zgodbo pa je zanimiv, saj smo ga zasledili v floridskem zemljiškem registru, in to kar dvakrat!

Nekdanji minister se je tako znašel v družbi znanih Slovencev, ki so vložili denar v ameriški počitniški raj v Palm Beachu: njegovo ime smo opazili na naslovu Scotia Dr. v kompleksu Hypoluxo, stanovanje 104, kjer je vknjižen od aprila 2013. Hypoluxo je razkošno naselje v neposredni bližini Palm Beacha: mesto odlikujejo dolge peščene plaže, vrtovi s palmami in eksotičnimi rastlinskimi vrstami ter seveda uglednimi zgradbami. Ta košček floridskega raja si je ljubljanski profesor izbral za počitniško destinacijo in plačal 81.000 ameriških dolarjev: za znesek je dobil stanovanje na odlični lokaciji, veliko 90 kvadratnih metrov, z eno spalnico in kopalnico. Nepremičnina stoji v prvi vrsti ob parku, le minutko hoje od zasebne plaže, kjer lastnike čakajo udobni ležalniki, Dimovski pa se je tako včlanil v skupnost, ki se imenuje Mariners Cay. Z nakupom apartmaja si je pridobil vrsto ugodnosti, kot je dostop do skupnega bazena in športnih rekvizitov v varovanem kompleksu.

A kot rečeno, to ni edina nepremičninska naložba nekdanjega ministra: aprila lani je namreč postal tudi stanovalec Belmonta v kompleksu Boynton Beach. Stroški nakupa stanovanja 1402 so znašali 76.000 dolarjev. Boynton Beach je kraj z več kot 66.000 prebivalci, v preteklosti pa je bil znan po nasadih ananasa, manga, citrusa in nekaterih drugih kultur. Tudi to izbrano destinacijo krasijo čudovite peščene plaže in razkošni hoteli. Stanovanje Dimovskega je veliko nekaj manj kot 100 kvadratnih metrov, ima eno spalnico in dve garaži.

Nekdanji minister in profesor se lahko po napornih obdobjih sprosti pod vročim floridskim soncem, no, morda pa se je spretni ekonomist odločil, da bo stanovanji oddajal, mogoče pa – ob morebitnem porastu cen – nekoč celo prodal in si tako zagotovil dobiček. Pred objavo članka smo na profesorja naslovili vprašanje, ali je nepremičninski nakup v ZDA prijavil Dursu, a je odgovoril, češ da se nismo dovolj predstavili in da ne ve, za kateri namen se zanimamo za omenjena vprašanja: »V vsakem primeru pa v tem in drugih primerih ravnam v skladu z zakoni. Sicer pa so taka vprašanja osebne narave.«

Dimovski je v floridski register prijavil ljubljanski naslov, zato bo obrazce za plačilo davka na nepremičnine, ki ga floridski urad pošilja dvakrat na leto, prejemal v domovini.

Deli s prijatelji