SD IN INTERPELACIJA

Bi se morale Žigi Turku tresti hlače?

Objavljeno 19. februar 2013 09.12 | Posodobljeno 19. februar 2013 09.12 | Piše: A. L., STA

SD bo interpelacijo zoper ministra Turka zelo verjetno vložil v vsakem primeru, četudi za njen uspeh ne bo dovolj glasov.

Notranje sprta država težje najde dobre pogoje na mednarodnih finančnih trgih, pravi Turk.

LJUBLJANA – Poslanska skupina SD utegne danes vložiti interpelacijo zoper ministra (med drugim tudi) za izobraževanje Žiga Turka. Danes namreč pričakuje odgovore poslanskih skupin, ki jim je poslala vabilo k sopodpisu interpelacije. V primeru dopolnil jo bo vložila v prihodnjih dneh. Poslanci PS in DL bodo o tem razpravljali danes, Desus v sredo. SLS pa interpelacije ne bo podprl. Za zdaj še ni jasno, ali bi interpelacija zoper ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport iz vrst SDS lahko uspela.

Potrebujejo 46 glasov

Odločitev PS in DL je pričakovati danes. Vodja poslancev DL Rihard Braniselj je sicer v ponedeljek dejal, da so začudeni nad potezo predlagateljev interpelacije. Po njegovem mnenju je namreč največja težava te vlade premier, v SLS pa se ne strinjajo z vsebino interpelacije. Napovedali so sicer, da bodo podprli vse poteze, ki bi vodile do predčasnih volitev, vendar interpelacija posameznega ministra po njihovem mnenju ne vodi do tega cilja.

Poslanci Desusa se bodo glede podpore interpelaciji dokončno odločili v sredo na seji poslanske skupine. Kot je pojasnil vodja poslancev Desusa Franc Jurša, se bolj nagibajo k temu, da bi interpelacijo podprli. Tako je minuli teden ocenil že prvak Desusa Karl Erjavec.

V NSi se bodo do interpelacije opredelili, ko bo dejansko vložena.

Lukšič: Če bo dovolj podpisov, bo to dobra pot

Predsednik SD Igor Lukšič je v ponedeljek pojasnil, da bo SD interpelacijo zoper ministra Turka zelo verjetno vložil v vsakem primeru, četudi za njen uspeh ne bo dovolj glasov. Če bo z drugimi strankami pri interpelaciji dobila soglasje in dovolj podpisov, bo to po Lukšičevem mnenju dobra pot v spremembo položaja v politiki. Za uspeh interpelacije predlagatelj potrebuje 46 poslanskih glasov.

Deli s prijatelji