SDH

Belič pravi, da trdno stojijo za izbiro nove uprave

Objavljeno 02. november 2015 16.48 | Posodobljeno 02. november 2015 16.48 | Piše: STA, T. L.

Damjan Belič je pojasnjeval postopek izbire nove uprave. Pravi, da je na razpis prispelo 46 prijav, skozi vrsto predstavitev, preverjanj, sestankov pa je nominacijska komisija nadzornega sveta podala predlog za imenovanje nove uprave.

LJUBLJANA – Predsednik nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) Damjan Belič je danes ocenil, da so izbrali najboljše člane uprave med prijavljenimi kandidati na razpis ter poudaril, da za izbiro trdno stojijo. Z odpoklicem stare in imenovanjem nove uprave po njegovih besedah tudi niso hiteli.

Kot je danes v izjavi za medije pojasnil Belič, je na razpis za člana uprave SDH – ta je omogočal tudi imenovanje popolnoma nove uprave – prispelo 46 prijav, skozi vrsto predstavitev, preverjanj, sestankov pa je nominacijska komisija nadzornega sveta podala predlog za imenovanje nove uprave. Nominacijska komisija je sicer za preverjanje kandidatov poiskala zunanjo pomoč (kadrovsko agencijo).

Belič je zatrdil, da je nadzorni svet usklajen predlog nominacijske komisije prejel prejšnji ponedeljek popoldne, sam pa je nato prejel zahtevo štirih članov nadzornega sveta za sklic izredne seje z namenom odpoklica in imenovanja nove uprave. Ker je bil predlog za imenovanje nove uprave usklajen, Belič s sejo ni želel zavlačevati in jo je zato sklical še isti dan ob 19. uri.

Nadzorni svet je tako odpoklical dosedanjo upravo v sestavi Matej Pirc in Matej Runjak ter imenoval novo upravo Marka Jazbeca, Anjo Strojin Štampar in Nado Drobne Popovič. Vsi imajo potrebne izkušnje za člane uprave SDH, je prepričan prvi nadzornik.

Belič je spomnil, da sta Pirc in Runjak imela začasen mandat do imenovanja nove uprave. Oba sta bila sicer do zadnjega kroga uvrščena v izbor, a je nadzorni svet ocenil, da so Jazbec, Strojin Štamparjeva in Drobne Popovičeva boljši kandidati. »Ne dvomim o uspešnosti in korektnosti dela dosedanje uprave, ampak nominacijska komisija se je odločila drugače,« je dejal prvi nadzornik SDH in dodal, da so pri oblikovanju nove uprave težili k temu, da so člani čim bolj komplementarni med seboj.

Nihče od imenovanih ni v kazenskem postopku

Nadzorniki so pridobili tudi podatke o morebitnih kazenskih postopkih ali obsodbah kandidatov in nihče od imenovanih ni v kazenskem postopku ali obsojen. Če bi do tega prišlo, pa se bo nadzorni svet nemudoma odzval, je zatrdil Belič.

Pojasnil je še, da je bil razpis za novega člana uprave SDH skladno z zakonom mednaroden, med prijavljenimi kandidati jih je bilo tudi nekaj iz tujine. V novi upravi tujcev ni, kar je najverjetneje pripisati kriteriju aktivnega znanja slovenskega jezika – Belič si ne predstavlja, da bi delovanje SDH potekalo v tujem jeziku –, pa tudi plačni politiki, ki je usklajena z zahtevami iz t.i. Lahovnikovega zakona. Plačna politika v SDH se sicer ne bo spremenila.

Z imenovanjem nove uprave je Pircu in Runjaku prenehal mandat. Obema bodo v SDH ponudili zaposlitev tudi naprej, njune odločitve pa Belič ne more in ne želi napovedovati. Če ponujenih delovnih mest v SDH ne bosta sprejela, jima po pogodbi pripada tudi odpravnina.

Pirc in Runjak sta sicer tudi v nekaj nadzornih svetih podjetij. Belič je bil glede njunega članstva v nadzorni svetih jasen: »Od njiju pričakujemo, da bosta SDH ponudila svoji odstopni izjavi. Ali jih bomo uveljavili, pa je drugo vprašanje.« Belič je sicer pojasnil, da je imenovanje posameznih oseb v nadzorne svete odločitev skupščine in kdor koli je imenovan v nadzorni svet, to funkcijo opravlja osebno in nosi tudi osebno odgovornost.

Glede Save še brez odločitve

Glede odkupa terjatev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) do Save SDH po Beličevih zagotovilih še ni sprejel nobene končne odločitve, prav tako SDH ni dobil nobene ponudbe od slabe banke. Belič sicer pravi, da se bo SDH glede tega odločal izključno na podlagi ekonomskih kriterijev, pri čemer poudarja, da je naložba v Savo v strategiji upravljanja državnih naložb opredeljena kot pomembna naložba.

Belič sicer meni, da SDH trenutno ne more kupiti terjatev DUTB do Save, ker je v zvezi s prisilno poravnavo tega podjetja še preveč neznank. »V tem trenutku in v danih okoliščinah menim, da soglasje nadzornega sveta za odkup terjatev ne bi bilo podano,« je dejal in dodal, da pa bodo v prihodnje razčiščevali, kakšni bi bili finančni učinki, če bi se SDH za odkup terjatev odločil.

Deli s prijatelji