STATISTIKA

BDP v tretjem četrtletju s 4,5-odstotno rastjo

Objavljeno 30. november 2017 13.58 | Posodobljeno 30. november 2017 13.59 | Piše: STA, A. K.

Bruto domači proizvod se je v tretjem letošnjem četrtletju po prvi oceni statističnega urada v medletni primerjavi realno povečal za 4,5 odstotka.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – BDP, popravljen za vpliv sezone in števila delovnih dni, se je medtem v primerjavi z drugim četrtletjem povečal za en odstotek, v primerjavi z istim obdobjem lani pa za 4,9 odstotka. Realna rast BDP je bila tako nekoliko nižja kot v drugem trimesečju, ko je po popravljeni oceni dosegla 4,6 odstotka oziroma 0,2 odstotne točke več od prvotnih podatkov, je razvidno iz danes objavljenih podatkov statističnega urada. Še višja je bila v prvem trimesečju, to je 5,1-odstotna.

Nekoliko nižja od prejšnjega obdobja je bila rast tudi po sezonsko prilagojenih podatkih. V drugem trimesečju je bila rast na četrtletni ravni 1,2-odstotna, v medletni primerjavi pa 5,4-odstotna.

Statistični urad je izpostavil, da je zunanje povpraševanje tudi v tretjem četrtletju ugodno vplivalo na gospodarsko rast. Izvoz se je okrepil za 12 odstotkov, uvoz pa za 10,1 odstotka. Ker je izvoz naraščal precej hitreje od uvoza, je bil zunanjetrgovinski presežek rekorden. Dosegel je 11,6 odstotka BDP, kar je največ, odkar imajo statistiki na voljo podatke, to je od 1995 naprej.

Še naprej je v tretjem trimesečju naraščala tudi domača potrošnja, a zmerneje kot doslej. Povečala se je za 2,4 odstotka oziroma za 1,1 odstotne točke počasneje kot v drugem trimesečju.

Končna potrošnja se je povečala za 2,5 odstotka, kar je približno za toliko kot v prejšnjih četrtletjih letošnjega leta, medtem ko so se bruto investicije po dveh četrtletjih izrazite rasti (14,1 in 7,5 odstotka) tokrat povečale v manjši meri, in sicer za 1,9 odstotka, še ugotavljajo na statističnem uradu.

Deli s prijatelji