ODLOČNO

Bavčar in Šrot nista prišla na narok

Objavljeno 19. februar 2013 10.34 | Posodobljeno 19. februar 2013 10.34 | Piše: A. L., STA

Na predobravnalnem naroku bi se lahko izrekli o krivdi.

Se bodo začeli sodno razpletati veliki primeri gospodarskega kriminala?

LJUBLJANA – Nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar in nekdanji direktor Pivovarne Laško Boško Šrot nista prišla na današnji predobravnavni narok na ljubljansko okrožno sodišče v zadevi, kjer jima sodijo zaradi trgovanja z delnicami Istrabenza. Prav tako se naroka, kjer bi se izrekli o krivdi, ni udeležil nobeden od preostalih petih obtoženih.

Preprodaja delnic

Tožilstvo obtoženim, poleg Bavčarja in Šrota še petim vpletenim, očita kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, zlorabe položaja ali pravic, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in pranja denarja. Do kaznivih dejanj je domnevno prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza. Kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic, so obtoženi še nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski, nekdanji svetovalec za finance v Istrabenzu Kristjan Sušinski, lastnik Sportine Bahtijar Bajrović, kranjski odvetnik Branko Lipovec in nekdanja »slamnata« lastnica Šrotovega podjetja Kolonel Danijela Raković, Sportina Bled, Durox in Cogito. Bajrović se je za današnjo odsotnost opravičil.

Cene, da te kap

Do kaznivih dejanj naj bi bilo prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin (za 23 milijonov evrov), nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Odlikovani Bavčar

Konec minulega tedna so v Kočevju pripadnikom specialne brigade Moris in prvi generaciji nabornikov teritorialne obrambe v letih 1990-1991 podelili priznanja, spominsko odličije ministrstva za obrambo pa si je za svoje zasluge med drugimi prislužil tudi Igor Bavčar.

 

Deli s prijatelji