OZADJE

Balažic: Srečanja z Omanom po nalogu Bratuškove in Pahorja

Objavljeno 08. julij 2014 19.13 | Posodobljeno 08. julij 2014 19.21 | Piše: STA, T. L.

Na razkritje odpoklicanega avstralskega veleposlanika so se že odzvali v kabinetu Alenke Bratušek: Balažic meša realnost s fikcijo.

Milan Balažic.

LJUBLJANA – Afera z udeležbo pedofila Nicholasa Omana na odprtju slovenskega konzulata v Melbournu marca letos dobiva nove razsežnosti. Odpoklicani slovenski veleposlanik v Avstraliji Milan Balažic je namreč danes v Ljubljani predstavil ozadje svojega odpoklica. Kot trdi, je po nalogu slovenskega političnega vrha sodeloval v tajnih pogovorih z Omanom o naftnem nahajališču v Republiki Srbski.

Štiri v vrsto: Bratuškova dala nalog, Pahor in Erjavec obveščena, Lukšič posredoval

Balažic je na novinarski konferenci trditve podkrepil s številnimi dokumenti. Iz njih je razvidno, da je po nalogu premierke Alenke Bratušek sodeloval v »tajni diplomatski dejavnosti«, o kateri sta bila po njegovih besedah poleg Bratuškove obveščena tudi zunanji minister Karl Erjavec in predsednik republike Borut Pahor. Posrednik naj bi bil takratni predsednik koalicijskega SD Igor Lukšič, ki je Balažicu prvo elektronsko sporočilo na to temo posredoval junija lani. Z zadevo je bil po besedah Balažica seznanjen tudi svetovalec za zunanjo politiko v kabinetu predsednice vlade Peter Grk.

Balažic prekinil molk

Pri današnjem razkritju pa ne gre spregledati dveh dejstev: da je ob izbruhu afere Balažic na zaslišanju v Ljubljani trdil nekaj povsem drugega in medijem (ter ministru Erjavcu) kazal narisan razpored miz na srečanju po odprtju konzulata, kot drugo pa je z 'razkritjem' čakal, da je minilo skoraj dva meseca od tedaj, ko so ga odpoklicali z mesta, in vrnitve v domovino ter do časa, ki sovpada z vrhuncem volilne kampanje. 

Naj spomnimo: Erjavec je bil s pojasnili Balažica o dogajanju ob odprtju konzulata pred meseci sicer zadovoljen. A zgodba se s tem ni končala: najprej so veleposlanika na laž postavili avstralski Slovenci. Podrobno je v pismu ministru Erjavcu 'dogajanje' na dogodku in tudi siceršnje razmere na veleposlaništvu popisal bivši častni generalni konzul Brežnik. V pismu je med drugim zapisana izjava Balažica, da je Oman za Slovenijo zelo pomembna oseba in da ima pooblastilo, da se z njim pogaja. Po pismu avstralskih Slovencev predsedniku Pahorju so tudi na MZZ dodatne informacije vzeli pod drobnogled in – konec maja je odločitev padla: Erjavec je podal predlog za odpoklic. 

Afera Oman: bivši častni konzul Balažica postavil na laž image

Avstralski Slovenci obljubljajo: Zgodba še ni končana

Da pa zgodba s slovenskim veleposlaništvom v Avstraliji tudi z odpoklicem veleposlanika še ni končana, kažejo tudi izjave Vinka Rizmala, avstralskega Slovenca, za časnik Večer pred dvema tednoma o tem, da je bil moški s temnimi očali in v modri obleki, za katerega je naslednji dan izvedel, da je Oman, precej sproščen z Balažicem. Povedal je, da je mož v modrem sedel za mizo z veleposlanikom, novim častnim konzulom Darryjem Madisonom (ki je, kot dodaja, pravzaprav Darko Koren iz Maribora, ki je prevzel ime umrlega prijatelja) in Petrom Mandeljem

V Avstraliji si, če si obsojen za pedofilstvo, tudi po odsluženi kazni do konca življenja vpisan v knjigo s to oznako, je v pogovoru za časnik še povedal Rizmal. Pravi, da jih je razjezilo Balažičevo zapletanje na zagovoru v Ljubljani, ko je v vse skupaj vpletel tudi Rizmala, češ da je bila častna miza tista, za katero je sedel Rizmal z družbo. Kot nadaljuje, pa z Balažičevim odpoklicem zadeva ni končana, saj da je imel veleposlanik svetovalce, ki so mu slabo svetovali in so se po izbruhu škandala, tako Rizmal, potuhnili. Zato, je še dejal, pričakuje, da se bo zgodilo še kaj ...

Balažic: Omana je kot domoljuba skrbela gospodarska kriza

In kaj je danes povedal Balažic? Da mu je Oman junija lani na veleposlaništvu v Canberri izročil dokumente, iz katerih je bilo razvidno, da je vladi Republike Srbske posodil 60 milijonov ameriških dolarjev. Ta mu ni bila sposobna vrniti posojila in je dolg poplačala z zemljišči, kjer je nafta. Dokumenti so tudi potrjevali, da se na teh zemljiščih nahaja rafinerija nafte, ki je v ruski lasti.

Prav ta zemljišča je Oman, kot je dejal odpoklicani veleposlanik, želel podariti slovenski vladi. Tudi satelitski posnetki naj bi potrjevali, da gre za zemljo z nahajališči nafte. Balažicu je Oman dejal, da želi Sloveniji omejeno zemljišče podariti, ker ga kot slovenskega domoljuba skrbi gospodarska kriza, sicer pa je enkrat z orožjem že reševal Slovenijo.


Odziv iz kabineta Alenke Bratušek: Balažic meša realnost s fikcijo

»Odločno zavračamo trditve nekdanjega veleposlanika, ki je danes na novinarski konferenci pripovedoval zgodbo, kjer se je realnost mešala s fikcijo. Predsednica vlade je bila o domnevnih željah gospoda Omana seznanjena preko aktivnosti nekdanjega veleposlanika Balažica in nekdanjega predsednika ene politične stranke. Sama je njihove predloge po sestajanju in pogovorih odločno zavrnila, kar je tudi preverljivo dejstvo. Kaj sta se pa gospod Balažic in predsednik ene od političnih strank pogovarjala, pa predsednica vlade ne more vedeti, zagotovo pa predsednik stranke, ki niti ni bil član vlade, ni imel in ne more imeti nobenih ustnih pooblastil, da se v imenu vlade karkoli dogovarja. Zagotovo vlada ne na odprti niti na zaprti seji ni o čem takem nikoli razpravljala. Glede na vsa dejstva, ki bi nekdanjemu veleposlaniku morala biti poznana, je sramotno, da se je nekdanji veleposlanik srečeval in potegoval za obsojenega pedofilije. Ravnanje ministrstva za zunanje zadeve, ki je gospoda Balažica odpoklicalo z mesta veleposlanika, kabinet predsednice vlade podpira,« so sporočili iz kabineta predsednice vlade.

»Slovenija si takšnih diplomatov ne zasluži«

Premierka, ki opravlja tekoče posle, je sicer med predvolilnim obiskom v Pomurju, zatrdila, da nikoli ni bila v stiku z Balažicem, ne po telefonu ne po elektronski pošti niti ga ne pozna. Povedala je, da so se na kabinet res obračali z željo, da bi se sestala z Omanom, a je to »ostro in takoj« zavrnila.

»Verjamem, da je danes Balažic prizadet, ker je ostal brez službe, si pa Slovenija takšnih diplomatov ne zasluži,« je še dejala Bratuškova.

Potni list v zameno za nahajališče nafte

V zameno je Oman želel dobiti nov slovenski potni list zase, za hčerko in sina ter možnost občasnega prebivanja v Sloveniji. Slovenija je po Balažičevih trditvah oblikovala tudi posebno skupino, ki se je ukvarjala z zadevo, Bratuškova pa da je angažirala Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova). Ta je od premierke dobila navodilo, naj preveri podatke o morebitnih naftnih nahajališčih v Republiki Srbski in dejanskem stanju vpisa zemljišč Omanovega podjetja v zemljiško knjigo. Premierka naj bi kasneje v Republiko Srbsko poslala tudi posebnega odposlanca, bivšega diplomata.

Iz Balažičevih dokumentov je tudi razvidno, da je bil novembra lani v Melbournu sestanek z Omanom in bogatimi Avstralci ter lastniki velikih podjetij, ki naj bi bili zelo zainteresirani za naložbe v Sloveniji.

Da so nekateri predstavniki slovenske skupnosti v Avstraliji protestirali, ker naj bi Balažic na otvoritev povabil Omana, je po trditvah bivšega veleposlanika »popoln izmislek«. Kot je dejal, so posamezniki, ki so protestirali, »tesno politično in poslovno povezani z neformalno strukturo stranke SDS, ki deluje v Avstraliji«.

Balažic je danes še ocenil, da je »slovenska politika v primeru njegovega odpoklica dosegla najnižjo raven politične kulture in moralne integritete«. Kot je poudaril, je zdaj »nastopil trenutek resnice, ki mora biti slišana. Slišana mora biti zato, ker si nekateri slovenski politični voditelji predstavljajo, da si lahko privoščijo prav vse in jo odnesejo brez posledic.«

»Odpoklican sem bil namreč zato, ker sem izvajal vladna navodila, in ne zato, ker jih ne bi. Kot diplomat – se pravi kot instrument v rokah državne politike – sem postal žrtev politike, ker sem sledil navodilom nadrejenih, ki niso sposobni sprejemati odgovornosti za svoja dejanja. Moj odpoklic z mesta veleposlanika predstavlja eno največjih politizacij slovenske diplomacije v zgodovini samostojne Slovenije,« je dejal Balažic.


Lukšič: Zaključil sem, da vlade nima smisla obremenjevati

Bivši predsednik SD Igor Lukšič je potrdil, da se je pri njem maja ali junija lani oglasil Omanov brat, ki živi v Sloveniji, s ponudbo, da bi Oman Sloveniji podaril ozemlje v BiH, pod katerim naj bi bila nafta, in to kot darilo, ničesar naj ne bi želel v zameno.

Po Lukšičevih besedah je nato sam poskušal neformalno preveriti, zakaj se je Omanov brat oglasil pri njem, ki »nisem bil niti v vladi in nisem nič«, in ali je Oman sploh lastnik tega, kar bi podaril oziroma in ali je Oman zares za to zainteresiran.

Lukšič je to poskušal neformalno preveriti pri Balažicu in ga je to po lastnih besedah prosil kot kolega in sošolca s fakultete v zasebni konverzaciji in ne kot veleposlanika.

Balažic je po Lukšičevih besedah ugotovil, da Oman ne more iz države, da je obsojen pedofil, in kar zadeva Omana se je tukaj zanj stvar končala. Lukšič je po lastnih besedah tudi preveril, kdo je lastnik ozemlja, in ugotovil, da ga ne poseduje država, ampak zasebniki, kar pomeni, da so Omana »v tej zadevi prevarali, ampak to je njegova stvar«.

»Moj zaključek je bil, da vlade s tem nima smisla obremenjevati, ker zadeva enostavno ni wasserdicht, zato nikogar o tem nisem naprej obveščal in zadeva je zame bila končana«, je še pojasnil Lukšič. Dodal je, da ne ve, kaj je naprej počenjal Balažic in kakšne formalne odnose je imel s predsednico vlade in predsednikom republike. Lukšič je tudi zanikal, da bi v tej zadevi svetoval vladi.

Balažic je položaj slovenskega veleposlanika v Avstraliji prevzel leta 2011, predsednik republike pa je ukaz o odpoklicu podpisal 9. junija. Odpoklicani veleposlanik se je v Slovenijo vrnil pretekli petek. Kot je napovedal na novinarski konferenci, se bo v prihodnjih dneh odločil, ali se bo zaradi odpoklica obrnil tudi na sodišče.

Pahor zanika, da bi imel stike z Balažicem

Predsednik republike Borut Pahor v času mandata zdaj že odpoklicanega veleposlanika v Avstraliji Milana Balažica ni imel stikov z njim, razen na rednem letnem posvetu slovenske diplomacije januarja letos, so v zvezi z danes predstavljenimi trditvami nekdanjega veleposlanika za STA zatrdili v uradu predsednika republike.

»Predsednik republike Borut Pahor in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec sta se po pogovorih 15. maja letos strinjala, da se odpokliče izrednega in pooblaščenega veleposlanika Republike Slovenije v Avstraliji. Predsednik Pahor je na predlog vlade 9. junija 2014 podpisal ukaz o odpoklicu, ki stopi v veljavo 31. julija letos,« so sporočili iz predsednikovega urada.

Zatrdili so še, da ne le glede omenjene teme, temveč tudi sicer Pahor z Balažicem v času njegovega mandata v Avstraliji ni imel stikov z njim, razen na 18. rednem letnem posvetu slovenske diplomacije 6. januarja 2014, kjer je veleposlanik Balažic sodeloval v razpravi o predlogu predsednika glede modernizacije strategije slovenske zunanje politike.

 

Deli s prijatelji