NA ZADNJI POTI

Bajuk bo pokopan z vojaškimi častmi

Objavljeno 17. avgust 2011 18.07 | Posodobljeno 17. avgust 2011 18.07 | Piše: P. J./STA

NSi se bo sestal na žalni seji v Zavodu sv. Stanislava, pridružil se jim bo tudi Janša

Borut Pahor se je že ob 9. uri vpisal v žalno knjigo
LJUBLJANA – Vlada je na današnji dopisni seji odločila, da bodo ob smrti nekdanjega predsednika vlade Andreja Bajuka, ki je bil en mandat tudi poslanec DZ, en mandat pa finančni minister, pripravili pogreb z vojaškimi častmi. Datum pogreba sicer še ni znan. Po besedah predsednice NSi Ljudmile Novak bo pogreb v nedeljo ali ponedeljek.

Po želji sorodnikov

Sklep o določitvi protokolarnih pravil sicer ne določa posebnih slovesnosti ob smrti nekdanjega predsednika vlade, pravila službe v Slovenski vojski pa določajo, da lahko vlada določi izvedbo pogreba z vojaškimi častmi za osebe po njeni presoji, so po seji vlade zapisali v sporočilu za javnost. Takšna določitev je po njihovih navedbah tudi v skladu z željami bližnjih sorodnikov pokojnika.

V spomin

Andrej Bajuk je v 68. letu starosti umrl v noči na torek. Državni vrh in delegacija NSi ter številni drugi so se že vpisali v žalne knjige v spomin nekdanjemu premierju, ministru, poslancu in predsedniku NSi. Premier Borut Pahor se je vpisal v knjigo na vladi, predsednik DZ Pavel Gantar pa v knjigo v državnem zboru (DZ). Ob vpisu sta izrekla sožalje predstavnikom NSi, knjigo pa so odprli tudi na sedežu NSi.

Žalna seja in maša zadušnica

V NSi ob smrti ustanovitelja in prvega predsednika stranke danes ob 18.30 pripravljajo tudi žalno sejo v Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu, sledila pa bo maša zadušnica, ki jo bo v tamkajšnji kapeli vodil ljubljanski nadškof Anton Stres. Žalne seje in maše se bo udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša, ki se je popoldne skupaj z vodjo poslanske skupine SDS Jožetom Tankom in drugimi poslanci SDS vpisal tudi v žalno knjigo v DZ.

Počastitev v DZ

Na žalni seji se bo v petek ob 14. uri sestal tudi DZ. V SDS v počastitev spomina na Andreja Bajuka pripravljajo skupno žalno sejo predstavnikov vlade, ki jo je leta 2000 vodil Bajuk, in Janševe vlade v obdobju 2004–2008, v kateri je Bajuk sodeloval kot finančni minister.

Obvestilo uredništva: zaradi izjemno neprimernih komentarjev smo možnost komentiranja izklopili. V uredništvu spodbujamo demokratičen dialog in dajemo priložnost legitimnega izražanja mnenj vsem zainteresiranim, vendar zahtevamo kulturno raven dialoga. Žal so nekateri uporabniki naše zaupanje zlorabili.

Deli s prijatelji