MIGRANTSKA KRIZA

Avstrijci na meji s Slovenijo postavili bodečo žico

Objavljeno 03. november 2015 19.13 | Posodobljeno 03. november 2015 21.11 | Piše: Mo. S.

Številni migranti so skušali kar preko avtoceste, ki je v bližini mejnega prehoda, vstopiti v Avstrijo.

GORNJA RADGONA, CELJE – V nastanitvenem centru v Celju bo čez noč približno 500 migrantov, ki so jih danes pripeljali na mejni prehod Dobovec. Popis migrantov poteka na mejnem prehodu in v nastanitvenem centru, zjutraj pa bodo migranti center zapustili. 

»V poznih večernih urah pričakujemo na mejnem prehodu Dobovec še pet avtobusov migrantov,« poročajo celjski policisti.

Postavili bodečo žico

Medtem pa avstrijska tiskovna agencija APA poroča, da so v Špilju na meji med Avstrijo in Slovenijo vzhodno od sprejemnega centra postavili bodečo žico. Ta stoji ob robu pirinske avtoceste. Avstrijski organi so se za postavitev bodoče žice odločili, ker so številni begunci poskušali preko avtoceste, ki je v bližini starega mejnega prehoda Špilje, vstopati v Avstrijo.

Danes so tam sicer registrirali približno 1800 migrantov, v Radgoni pa 700. Prevoz beguncev z avtobusi v notranjost države poteka nemoteno.

Število migrantov, ki so vstopili na območje Slovenije, stanje 3. 11. 2015, ob 18. uri (vir: Policija):

image

Pestro na Šentilju

Ob 13. uri je bilo v nastanitvenem centru v Šentilju 1948 migrantov. Avstrijski varnostni organi so ob 13.30 na Šentilju v svojo državo sprejeli 1000 tujcev, ob 15. uri dodatnih 948, ob 17.45 pa 558. Danes so tako skupno sprejeli 4306 migrantov, poročajo štajerski policisti.

Ob 15.25 je v nastanitveni center Šentilj prispelo 15 avtobusov z Vrhnike, s katerimi so pripeljali 852 migrantov, ob 17.05 pa še osem avtobusov iz Novega mesta s 435 migranti. Ob 16.35 je v nastanitveni center Šentilj vlak z Jesenic pripeljal 435 migrantov. Ob 13. uri so na Gruškovju od Hrvatov sprejeli 273  migrantov, ki so jih tja pripeljali s petimi avtobusi. Tam so jih nato popisali, zdaj pa jih z avtobusi premeščajo v nastanitveni center Šentilj. Tu je bilo malo po 18. uri 1267 oseb, pričakujejo pa še en vlak iz Dobove, medtem ko so Hrvati najavili, da bodo na Gruškovje danes pripeljali še sedem polnih avtobusov migrantov.

Sprejemni center v Središču ob Dravi je prazen.

Hrvati najavljajo vedno nove avtobuse

Suzana Rauš iz PU Murska Sobota poroča, da so ob 17. uri Avstrijci v Gornji Radgoni sprejeli 1176 migrantov. V postopku evidentiranja v sprejemnem centru v Petišovcih in Dolgi vasi je 553 migrantov. Po končanih postopkih bodo prepeljani v nastanitveni center v Gornjo Radgono.

Okoli 20. ure bodo na mejni prehod Petišovci pripeljali trije avtobusi s približno 150 migranti, Hrvati pa so jih obvestili, da bo ob 22. uri tja prišlo še 10 avtobusov s skupaj 550 ljudmi. Postopek evidentiranja teh bo potekal v sprejemnem centru v Petišovcih in v Dolgi vasi.

V Dobovo pripeljal še tretji vlak

Ob 16. uri je na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova v spremstvu hrvaških policistov pripeljal še tretji vlak z migranti. Na vlaku jih je bilo 1050. Po zaključenem postopku evidentiranja ter zdravstveni in humanitarni oskrbi bodo v spremstvu slovenskih policistov z vlakom nadaljevali pot proti Šentilju.

Tujce, ki so v nočnih in jutranjih urah prispeli v Dobovo, so policisti še pred prihodom zadnjega vlaka z vlaki in avtobusi prepeljali v Šentilj, na Vrhniko in Jesenice.

Novomeški policisti za zdaj še nimajo informacij hrvaških varnostnih organov o prihodu nove skupine migrantov. 

Zbrane informacije o trenutni situaciji glede zasedenosti nastanitvenih lokacij za tujce po Sloveniji danes, 3. novembra 2015, ob 18. uri (vir: Policija):

image

Deli s prijatelji