ZADOLŽEVANJE

Avbelj: Če ne spoštujejo ustave, nam ni pomoči

Objavljeno 27. april 2014 22.56 | Posodobljeno 27. april 2014 23.59 | Piše: P. J.

Opozarjajo, da so celo nerojene generacije obremenjene in zadolžene že za 14 tisoč evrov državnega dolga.

Govorniki so bili kritični do slovenskega zadolževanja.

LJUBLJANA – V senci dogodkov na Brdu pri Kranju in kongresa Pozitivne Slovenije je v petek v Ljubljani potekala v organizaciji društva Evropska Slovenija Čajanka ob petih, kjer so govorniki ugotovili, da ima Slovenija velike težave z vrednotami in da jo evropske države prehitevajo tako po levi kot desni.

Nam ni pomoči?

Romana Tomc, podpredsednica državnega zbora in kandidatka za evropsko poslanko na listi SDS, pravnik Matej Avbelj ter nekdanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije in predsednik društva Evropska Slovenija Damir Črnčec so izpostavili, da je samo resnica tista, ki nas lahko osvobodi, vendar se tukaj pojavijo težave zaradi cenzure. Slišati je še bilo, da trenutno v državi najpomembnejša mesta zasedajo ljudje, ki nimajo svetovljanske in evropske dimenzije.

Predsednica društva Svetilnik Tanja Štumberger Porčnik je izpostavila, da je v Sloveniji premalo razprav, ki vključujejo predstavnike civilne družbe, zaradi česar po njenem prihaja tudi do nepravih odločitev. Boris Meglič, soustanovitelj Državljanske liste, pa je prepričan, da lahko Slovenija spremeni in popravi pot, po kateri stopa s prebujajočimi državljani, ki jih združujejo iste vrednote.

Beseda je nanesla tudi na (ne)sprejetje izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu, ki je po mnenju Tomčeve nujno. Fiskalno pravilo je tako še vedno mrtva črka na papirju. Avbelj je dodal, da ima na tej točki izredno pesimističen pogled, in dejal, »če izvoljeni predstavniki ljudstva ustave ne spoštujejo, potem nam res ni več pomoči«.

Odplačujemo stare dolgove

Črnčec je dodal, da so zaradi zadolževanja obstoječe oblasti zadolženi tudi otroci in vnuki, ki se še sploh niso rodili. Pravi, da smo danes priče ekonomsko pogubni javnofinančni politiki, ki je izrazito medgeneracijsko nepravična. Mlade, celo nerojene generacije se obremenjuje, ker obstoječe generacije in vladajoče elite potrošijo več, kot proizvedejo. Danes pa je vsak izmed nas zadolžen že za 14.000 evrov neposrednega državnega dolga. Tomčeva je dodala, da je Slovenija poleg Cipra edina, ki ne bo imela gospodarske rasti in da gre državi veliko slabše, kot je videti. »Vsako zadolževanje, ko se zadolžiš samo za tekočo porabo in ko nimaš pojma, kako boš to odplačal, je katastrofa.«

Podpredsednik Nove Slovenije Aleš Hojs je dodal, da je treba jasno in glasno povedati, da je to, da bi kdor koli kar koli državi kdaj odpisal, čista iluzija. »Slovenci se tako moramo zavedati, da država še vedno plačuje stare jugoslovanske dolgove.«

Deli s prijatelji