LAHKO SE PRITOŽIJO

Arso zavrnil izdajo okoljskega dovoljenja Lafarge Cementu

Objavljeno 05. junij 2015 14.01 | Posodobljeno 05. junij 2015 14.01 | Piše: STA, A. L.

Po navedbah Arsa je Lafarge aprila sicer prosil za 15-dnevno podaljšanje roka za dopolnitev vloge za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja, vendar so ocenili, da v prošnji niso bili podani upravičeni razlogi za podaljšanje roka.

TRBOVLJE – Agencija RS za okolje (Arso) je v torek zavrnila izdajo okoljevarstvenega dovoljenja cementarni Lafarge Cement, ker kljub 180-dnevnemu roku, ki se je iztekel konec aprila, in dodatnim pozivom ni dopolnila svoje vloge s predpisanimi vsebinami. Lafarge vlogi ni priložil projekta nameravanega posega in poročila o vplivih na okolje.

Prosili za podaljšanje roka

Kot je razvidno iz sklepa agencije, je Lafarge Cement, ki je brez okoljevarstvenega dovoljenja ostal avgusta lani, predložil le poročilo o vplivih na okolje brez označbe, podpisa in datuma, tudi projekt nameravanega posega je bil brez žiga in podpisa odgovorne osebe. Cementarna je predložila še program prvih meritev in obratovalnega monitoringa emisije snovi v zrak iz proizvodnje klinkerja in cementa, pojasnilo strokovnih izrazov in pravno mnenje strokovnjaka za pravno teorijo Andreja Kristana.

Po navedbah Arsa je Lafarge aprila sicer prosil za 15-dnevno podaljšanje roka za dopolnitev vloge za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja, vendar so ocenili, da v prošnji niso bili podani upravičeni razlogi za podaljšanje roka.

Na odločitev Arsa se Lafarge lahko pritoži v 15 dneh od dneva vročitve sklepa.

Ne zadošča evropskim smernicam

Iz Eko kroga so medtem sporočili, da je vloga cementarne za pridobivanje cementa z zmogljivostjo 1250 ton klinkerja na dan tako ostala nepopolna. Po njihovih navedbah je Lafarge v šestmesečnem roku oddal dvostranski dokument, ki naj bi predstavljal projekt posega. V tako kratkem dokumentu pa so manjkale tehnične podrobnosti o nameravani menjavi goriva v petrolkoks, povišani zmogljivosti in vmesnih tehnoloških spremembah, ki jih je tovarna že izvedla.

V Eko krogu so tudi pojasnili, da oddano poročilo cementarne na okolje ne zadošča evropskim smernicam, saj med drugim manjkajo bistvene zahtevane vsebine.

Prav tako Lafarge ni nedvoumno opredelil, katera zemljišča obsega območje vpliva v času obratovanja, pomanjkljive pa so tudi naravovarstvene vsebine.

Deli s prijatelji