NI ŠE KONEC

Arso opozarja: Reke ponekod spet naraščajo, sneg do nižin

Objavljeno 15. december 2017 16.46 | Posodobljeno 15. december 2017 17.02 | Piše: STA, M. U.

V zahodni in južni Sloveniji je povečana verjetnost za zemeljske plazove.

Foto: Reuters

LJUBLJANA – Reke bodo ponekod znova naraščale, tako Ljubljanica, Kolpa in Krka. Tudi ojezerjene površine na kraških poljih dolenjskega in notranjskega krasa se bodo v naslednjih dneh še povečale. V zahodni in južni Sloveniji pa je povečana verjetnost za zemeljske plazove.

Meja sneženja se bo spustila do nižin

Zvečer in ponoči se bo meja sneženja v notranjosti Slovenije spustila do nižin, na Primorskem bo začela pihati šibka do zmerna burja.

Ljubljanica poplavlja na Ljubljanskem barju, poplavljene površine pa se bodo danes in v soboto znova nekoliko povečevale. Kolpa, ki se razliva na običajnih mestih, bo do noči še narasla v srednjem toku, v spodnjem toku pa bo naraščala predvidoma do sobote dopoldan. Krka bo ponoči znova nekoliko narasla in se razlivala ob strugi. Naraščajo in razlivajo se tudi manjše reke na Kočevskem, so opozorili na agenciji za okolje.

Foto: Arso

Verjetnost zemeljskih plazov večja

Geološki zavod Slovenije zaradi večjih količin padavin v preteklih dneh in napovedanih padavin obvešča prebivalstvo v zahodni in južni Sloveniji o povečani verjetnosti zemeljskih plazov, do njih pa lahko pride tudi v ostalih predelih države. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se plazovi v preteklosti že pojavljali, naj bodo po besedah zavoda pozorni na dogajanja v tleh nad objekti in pod njimi, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, na posedanje in zdrse zemljine ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču.

Deli s prijatelji