NESTABILNO VREME

Arso izdal opozorilo, veter čez 100 km/h bo potegnil iz Afrike

Objavljeno 10. december 2017 11.17 | Posodobljeno 10. december 2017 11.17 | Piše: K. K.

Ob intenzivnejših padavinah lahko pride do razlivanj večjega obsega predvsem na jugu in jugozahodu Slovenije.

Burja naj bi pojenjala v soboto.

LJUBLJANA Agencija RS za okolje (Arso) je malo pred 10. uro izdala opozorilo, da bo gladina morja ob nočni plimi, ki ima vrh ob 3. uri, povišana. Ob tem lahko poplavi nižje dele obale. Reka Ljubljanica se še razliva na območju pogostih poplav in počasi upada. V ponedeljek bodo reke ponovno narasle do velikih pretokov v večjem delu Slovenije. Ob tem lahko pride do razlivanj posameznih rek zlasti na jugu, zahodu in deloma v osrednji Sloveniji. Razlivanja rek niso izključena tudi na območju Kamniško-Savinjskih Alp. Ob intenzivnejših padavinah lahko pride do razlivanj večjega obsega predvsem na jugu in jugozahodu Slovenije.

Umirilo se bo šele v torek

To je danes že drugo opozorilo, zjutraj je uprava za zaščito in reševanje opozarjala pred okrepljenimi vetrovi. Zapisali so: »V nedeljo se bo krepil jugozahodni veter. Od popoldneva dalje bo v višjih legah predvsem na Notranjskem in Koroškem presegal hitrost 100 kilometrov na uro. V ponedeljek se bo še okrepil in bo močan tudi drugod v višjih legah, tudi ponekod po nižinah bo presegal hitrost 70 kilometrov na uro. Predvidoma bo slabel v torek čez dan.«

Snežilo naj bi

Sicer pa so za danes napovedali, da bo sprva precej jasno, čez dan se bo od zahoda postopno pooblačilo. Ob morju in na Goriškem bo popoldne pričelo deževati, do osrednje Slovenije pa snežiti. Na severovzhodu bo večinoma suho. Krepil se bo jugozahodnik. Predvidoma bo najtoplejše proti večeru. Zvečer in v noči na ponedeljek bo sneg povsod po nižinah prešel v dež, meja sneženja se bo še zviševala.

V ponedeljek bo večinoma oblačno. V severovzhodnih krajih bo večinoma suho, drugod bodo padavine, ki bodo popoldne slabele in marsikje prehodno ponehale. Meja sneženja bo večinoma nad okoli 1800 metri nad morjem. V torek bo oblačno s padavinami, ki jih bo manj na vzhodu Slovenije. Meja sneženja bo visoko. Veter bo popoldne nekoliko oslabel. V sredo bodo padavine čez dan ponehale. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo ob koncu padavin lahko ponekod spustila do nižin.
 

Deli s prijatelji