ODLOČITEV

Arbitraža izgubljena, Cerar: To je huda obremenitev

Objavljeno 18. december 2015 16.39 | Posodobljeno 18. december 2015 16.38 | Piše: STA, Mo. S.

Hrvaški minister za gospodarstvo Ivan Vrdoljak je medtem izrazil zadovoljstvo zaradi izida arbitražnega postopka v Washingtonu.

LJUBLJANA, WASHINGTON – Slovenija mora zaradi nedobavljene električne energije Hrvaški iz Neka v obdobju od 1. julija 2002 do 19. aprila 2003 hrvaškemu partnerju plačati več kot 40 milijonov evrov.image Tako je po šestih letih pravdanja zaradi višine odškodnine odločil Mednarodni center za reševanje investicijskih sporov (ICSID) s sedežem v Washingtonu.

ICSID je sicer junija 2009 odločil v korist Hrvaške, od takrat pa se je spor vrtel o višini odškodnine, ki jo mora Slovenija plačati hrvaški družbi Hrvatska elektroprivreda (Hep) zaradi kršitve dogovora o dobavi elektrike iz Nuklearne elektrarne Krško (Nek).

ICSID je v odločitvi, ki jo je sprejel v četrtek in je objavljena na spletni strani centra, zapisal, da mora Slovenija HEP plačati zaradi kršitve dogovora o dobavi elektrike plačati 19,987 milijona evrov. Poleg tega mora povrniti tudi obresti od 1. julija 2002 do dneva poplačila, in sicer polletno po obrestni meri euribor + dva odstotka. Hkrati mora Slovenija plačati stroške postopka v višini 10 milijonov dolarjev s pripadajočimi obresti od dneva sodbe, torej 17. decembra, do dneva plačila, ravno tako polletno po obrestni meri euribor + dva odstotka. Po poročanju hrvaške javne televizije HRT naj bi to skupaj zneslo več kot 40 milijonov evrov.

Minister brez komentarja

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič sodbe danes ob robu delovnega obiska na mariborskem letališču ni želel komentirati, potrdil je le, da so bili z zadevo seznanjeni v četrtek in da vse skupaj še proučujejo odvetniki. Hkrati še izdelujejo natančne izračune, koliko bo treba plačati.


Cerar: Gre za precej visoka sredstva

Premier Miro Cerar je neprijetno presenečen nad odločitvijo arbitražnega tribunala. »Gre za precej visoka finančna sredstva. Čeprav je bilo zahtevku ugodeno samo delno, bo Slovenija očitno morala plačati visok znesek. To je huda obremenitev za proračun v situaciji, za katero vemo, da je še vedno zahtevna,« je dejal premier.

Minister za finance Dušan Mramor se v sodelovanju z drugimi ministrstvi po Cerarjevih besedah že ukvarja s položajem in išče rešitve. »To je še ena stvar, ki dokazuje, kako smo v preteklosti marsikdaj ravnali nepremišljeno in kako se je nakopičilo polno stvari, s katerimi se zdaj moramo soočiti, jih prebroditi, da bomo lahko Slovenijo popeljali na pot trajnostnega razvoja,« je še izpostavil.

Zato je po premierjevih navedbah pomembno, da ne ponavljajo napak, da odgovorno gospodarijo in da ne povzročajo prihodnjim generacijam tega, kar so prejšnje generacije povzročile sedanjim. »Z zadevo se moramo soočiti odgovorno. Našli bomo rešitev,« je sklenil premier.
 

Hrvaški minister za gospodarstvo Ivan Vrdoljak je medtem izrazil zadovoljstvo zaradi izida arbitražnega postopka v Washingtonu. »To je dokaz, da je Slovenija ravnala protipravno in bo morala izplačati 40 milijonov evrov hrvaškemu elektrogospodarstvu. Pokazalo se je tudi, da lahko zaščitimo hrvaška strateška podjetja in strateške nacionalne interese z arbitražnim postopkom, če že ne obstaja nobena druga možnost«, je izjavil Vrdoljak.

Poudaril je, da gre za prvo zmago Hepa ter da poteka še nekaj arbitražnih postopkov, za katere je prepričan, da bodo rešeni v prid Hrvaški. Hrvaška namreč vodi več postopkov na različnih arbitražnih sodiščih z madžarskim Molom zaradi spora o poslovanju in upravljavskih pravicah v Ini. Enega je proti Ini sprožilo tudi madžarsko podjetje, prav tako na ICSID.

Hep je pri ICSID arbitražni postopek sprožil novembra 2005, ker da Slovenija Hrvaški v obdobju od 1. julija 2002 do 19. aprila 2003 ni dobavljala elektrike iz Neka in je zato zahtevala odškodnino. Slovenija je v postopku poudarjala, da je Hepu v letu 2002 dvakrat ponudila električno energijo iz Neka, kar pa da je Hep obakrat zavrnil.

Deli s prijatelji