GLAS LJUDSTVA

Anketa: V parlamentu tudi Združena levica

Objavljeno 11. julij 2014 22.08 | Posodobljeno 11. julij 2014 22.08 | Piše: STA, Mo. S.

Volilna napoved kaže, da bi zmagala stranka SMC s 33,4-odstotno podporo.

Luka Mesec, Združena levica.

LJUBLJANA – Zadnja meritev pred volitvami kaže, da se je padanje podpore SMC ustavilo na dobrih 33 odstotkih, podpora SDS pa je še naprej pada. Združena levica medtem beleži trend rasti in bi se, sodeč po anketi, ki jo je za Planet Siol.net izvedel Episcenter, uvrstila v parlament. Merjenje javnega mnenja napoveduje 44-odstotno volilno udeležbo.

V primerjavi z anketo, ki jo je portal objavil v četrtek, je SDS izgubil tri odstotne točke. Episcenter med razlogi za padec SDS navaja naraščajočo volilno udeležbo, saj ima SDS, kot kaže, zanesljivo in odločeno volilno telo okrog 150.000 volivcev, ki se ne spreminja. Presenečenje na lestvici je Združena levica, ki je v primerjavi s četrtkovo raziskavo pridobila 1,5 odstotne točke. Združena levica tako beleži rast in se bo, kot kaže anketa, uvrstila v parlament.


Koliko sedežev komu?

Stranka SMC bi po napovedih Episcentra zasedla od 29 do 35 sedežev. SDS bi v prihodnjem sklicu parlamenta pripadlo od 18 do 22 sedežev. Desus bi po rezultatih ankete dobil od 8 do 11 poslanskih sedežev, SD s Solidarnostjo pa od 7 do 10. NSi bi dobil od štiri do sedem sedežev, ZaAB pa od štiri do šest. SLS in ZL imata pet možnih mandatov.

Volilna napoved kaže, da bi zmagala stranka SMC s 33,4-odstotno podporo. Drugo mesto bi zasedla SDS s 21,3 odstotka glasov podpore, medtem ko bi se stranka Desus z 10,3 odstotka glasov uvrstila na tretje mesto. Skupno listo SD in Solidarnost bi obkrožilo 9,3 odstotka volivcev. NSi je s 6,3 odstotka podpore vprašanih pred ZaAB, ki bi jo na volitvah obkrožilo 5,9 odstotka sodelujočih v anketi, ki se bodo zagotovo udeležili volitev. SLS pa bi na volitvah obkrožilo 4,2 odstotka zanesljivih udeležencev volitev. Združeno levico bi po anketi tako kot SLS obkrožilo 4,2 odstotka vprašanih.

Pred parlamentarnim pragom

Pred parlamentarnim pragom so se znašle stranke PS (1,5 odstotka), Verjamem (1,1 odstotka), SNS (1,1 odstotka), Piratska stranka Slovenije (en odstotek), Zeleni Slovenije (0,2 odstotka), Enakopravni deželani – Naprej, Slovenija (0,2 odstotka) in DL (0,1 odstotka).

Javnomnenjsko anketo je Episcenter opravil danes na vzorcu 1055 državljanov.

Deli s prijatelji