BLED

Angleški zlatar na Bledu preplaval ledeno miljo

Objavljeno 26. februar 2013 13.51 | Posodobljeno 25. februar 2013 20.05 | Piše: Špela Ankele

Petinpetdesetletni Anglež je dobrih 37 minut plaval v jezeru, ohlajenem na tri stopinje Celzija.

Borut Novak in Miha Stemberger iz Kranja redno zahajata v mrzle reke in jezera. Foto: Špela Ankele

»Mojbog, nikakor ne,« je na vprašanje, ali tudi ona plava v ledenih vodah, vzdihnila Nicola Welch. Z brega, kjer so termometri kazali okroglo ničlo, ji je ta čas že nekoliko zaskrbljen pogled uhajal proti roza kapici, ki se je počasi pomikala po Blejskem jezeru. S takšnim pokrivalom, plavalnimi očali na nosu in oblečen v čisto klasične kopalke jo je po vodi, shlajeni na prijetne tri stopinje, rezal njen 55-letni mož Haydn, sicer zlatar in draguljar v angleškem mestu Taunton. Za cilj si je v soboto zadal preplavati eno miljo v mrzlem Blejskem jezeru. Ledenih 1609 metrov je premagal v dobrih 37 minutah. Ko je prišel iz vode, je bila njegova koža precej bolj rdeča kot pred podvigom.

Pripravljenost se začne v glavi

Haydn Welch je še predobro vedel, da bodo po dobre pol ure v nenormalno mrzli vodi tudi možgani delovali drugače kot sicer, zato je, še preden je svoje telo dodobra ohladil v jezeru, povedal: »Saj to ni nič posebnega. Le v glavi moraš biti pripravljen. Če ne bi bil v mislih pripravljen na podvig, se ga sploh ne bi lotil. Sicer pa plavam že dolgo. To je zame potovanje. Potovanje od normalnega do nečesa, kar je posebno.« In to, posebno doživetje, je možakar, ki med službenim časom v rokah vrti dragulje, te dni poiskal v gorenjskem biseru. »Lepšega kraja, v katerem bi odplaval miljo, si ne bi mogel izbrati,« je Bledu na srce popihal zlatar z nenavadnim konjičkom.

Jezera na Otoku pretopla

Anglež si je za podvig, med poznavalci imenovan ledena milja, izbral Slovenijo, ker so jezera v njegovi domovini pretopla. Eden od pogojev, da se vpišeš med plavalce, ki so za seboj pustili ledeno miljo, je namreč ta, da ima voda manj kot pet stopinj. Zagretežev, ki bi v nesramno mrzlih vodah preplavali miljo, pa ni veliko – po podatkih na spletni strani, posvečeni tej nenavadni disciplini, jo je do danes premagalo manj kot petdeset ljudi. Od sobote je med njimi tudi Haydn Welch, za katerega pa blejsko plavanje ni prvo v nizu nenavadnih podvigov. »Preplaval sem že Rokavski preliv, in to v 17 urah in dveh minutah. Sem prvi, ki je zaliv preplaval hrbtno,« je pojasnil Haydn, ki pa se je s čofotanjem v ledenih vodah začel ukvarjati šele pred kratkim. »Plava venomer in povsod. Nikdar mu ni bilo pomembno, koliko stopinj ima voda. A šele letos se je začel bolj intenzivno ukvarjati s plavanjem v hladnejših vodah. Na dvorišču imava bazen in pred kratkim sva lomila led, da je lahko treniral,« je o nabiranju mrzlih metrov še pojasnila Haydnova žena Nicola.

Justin Bieber navdušil

Sicer pa Haydn v soboto ni bil edini, ki se je namočil v Blejskem jezeru. Ta dan je bilo kopališče pri hotelu Toplice rezervirano zgolj za tiste može in žene, ki jih mrzla voda ne prestraši, temveč jih privlači. Na Pokalu Bleda v zimskem plavanju se je preizkusilo 65 takih, ki so z (bolj ali manj izpiljenimi) zamahi premagovali 25 ali 50 metrov. Poleg domačinov so bili tu še ljubitelji hladne vode iz Rusije, Avstralije, Združenih držav Amerike in Nemčije, prišli pa so tudi mrzlovodni zaljubljenci z Irskega, iz Anglije, s Portugalskega in Hrvaškega.

Med njimi sta bila tudi plavalca z nenavadnima (khm, izmišljenima) imenoma: Ronald McDonald in Justin Bieber Fever. Ravno zadnji bo v spominu marsikatere od gledalk, ki so navijale za nezmrzljive plavalce, ostal kot lastnik verjetno najbolj izklesanega telesa, kar se jih je konec tedna razkazovalo pod mrzlim blejskim nebom, poleg tega pa je v kopalke oblečeni gospod(ič) Fever navzoče očaral še s simpatično izvedbo velepriljubljenega plesa gangnam style.

Manjkal ni niti Martin Strel

Mrzlo blejsko vodo je konec tedna preizkušal tudi Martin Strel. »Nihče ne bo zbolel. Le tisti, ki je bolan, bo ozdravel,« je tako imenovani Mož velike reke zatrjeval gledalcem, ki jih je zgolj ob gledanju pomanjkljivo oblečenih kopalcev še nekoliko bolj zazeblo pod plašči. V Blejskem jezeru sta poleg Strela zaplavala tudi Borut Novak in Miha Štemberger iz kranjskega Potapljaškega društva Plavutka. »Že dostikrat sva bila v mrzli vodi, tudi na Bledu, v Krki, Savi in Sori,« sta vedrega obraza naštela osvojene zimske vode.

V nasprotju z nasmejanima Gorenjcema pa se je Gabrielle Pritchard, simpatična Avstralka skodranih las, prvič podala v tako hladne vode. »Tu sem na dopustu. Videla sem, da bodo v jezeru plavali, in sem se prijavila, ker sem si zaželela početi nekaj nenavadnega. Sicer pa sem bolj vajena toplote,« je pojasnila hči avstralskih puščav, ki se v valove sicer poda le takrat, ko se temperatura dvigne nad 35 stopinj Celzija.

Kakšna je pozimi voda, ki obdaja gorenjski otoček, je konec tedna na lastni koži preizkusil tudi Sašo iz Cerkelj na Gorenjskem, ki nam svojega priimka ni razkril. Je pa na lestvici od ena do sto kopanju v Blejskem jezeru pripisal čisto dvanajstico. Hm, in kaj bi bilo treba storiti, da bi bil ledeni podvig ocenjen z 99? »Za to bi bilo treba v vodi zdržati eno uro,« je kot iz topa izstrelil Sašo, ki se zna pozimi namočiti v jezeru Črnava ali pa v reki Kokri.

Med bolj vajenimi plavanja v mrzlem pa je tudi Dorothee Suck, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu osvojila tretje mesto v zimskem vzdržljivostnem plavanju. »Lani sem 450 metrov premagala v približno dvanajstih minutah. Plavati toliko časa v mrzli vodi ni težko, saj ti ne manjka adrenalina. Ko prideš ven, se najhujše šele začne. Boli te vse telo, možgani ne delajo, kot bi morali. Več kot pol ure traja, preden se sestaviš, a potem se počutiš fenomenalno,« je dejala Nemka, ki je na Bled zaradi nekajminutnega plavanja pripotovala z osmimi somišljeniki.

O krajših potopih v vodo, ki ji termometer pokaže le nekaj stopinj nad lediščem, je tudi vodja blejske reševalne postaje Mitja Kosič potrdil, da so kvečjemu krepilni, hkrati pa opozoril: »Če je plavanje daljše od petih minut, se lahko podhladimo ali pa nastanejo drugi zapleti, denimo s srcem ali pljuči.«

Deli s prijatelji