PREDLOG NI SPREJET

Ali državo vodijo drogirani, nam bodo zamolčali

Objavljeno 24. marec 2017 18.13 | Posodobljeno 24. marec 2017 18.12 | Piše: STA, Mo. S.

Vlada predloga ne podpira, saj po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Nine Pirnat pretirano posega v zasebnost posameznika.

LJUBLJANA – Predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge, ki ga je v državni zbor (DZ) vložila SDS, ni primeren za drugo obravnavo, je danes sklenil državni zbor. Tako je menilo 47 poslancev, proti pa jih je bilo 20. Sklep pomeni, da je predlog zakona končal zakonodajno pot.

To je bil že drugi poskus SDS, da bi uvedla obvezno testiraje pomembnejših javnih funkcionarjev na prepovedane droge. Prvi je bil zavrnjen leta 2011. Danijel Krivec (SDS) je v današnji predstavitvi zakona dejal, da ni vložen zaradi funkcionarjev, »temveč zaradi javnosti, ki ima pravico izvedeti, ali najvišji nosilci državne oblasti delujejo pod vplivom prepovedanih substanc«. Da imajo državljani pravico vedeti, ali tisti, ki jih volijo, uživajo droge, so se strinjali tudi v NSi. »Res je, da do zdaj ni bilo dokazano uživanje drog nobenemu funkcionarju, vendar to ne pomeni, da droge niso med nami,« je opozoril Jernej Vrtovec.

Vlada predloga ne podpira, saj po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Nine Pirnat pretirano posega v zasebnost posameznika, hkrati pa problematiko po mnenju vlade že zdaj zadovoljivo ureja delovna zakonodaja. Bojan Dobovšek (NP) je temu oporekal. »Res je, da tovrstno problematiko že ureja obstoječa zakonodaja, težava pa sta njeno izvajanje in vloga predstojnikov v teh postopkih,« je dejal.

Po mnenju Erike Dekleva (SMC) je predlog zakona pomanjkljiv in slabo pripravljen, »predvsem pa bi bil v primeru, da bi bil sprejet, povsem neuporaben«. Po prepričanju Franca Jurše (Desus) »gre za populističen predlog, namenjen preusmerjanju prozornosti«, Bojana Muršič (SD) pa je ocenila, da predlog le še »dodatno niža že tako načet ugled nosilcev javnih funkcij«.

Da zakona ne bodo podprli, so napovedali tudi v ZL, ker ocenjujejo, da ne rešuje realnih problemov, s katerimi se sooča država.

Deli s prijatelji